El rei Felip VI va instar ahir els nous jutges a actuar amb independència per defensar els drets i llibertats recollits a la Constitució i la llei. El monarca els va recordar que el seu paper és molt important com a «garants de la legalitat de l'acció dels poders públics» i són «la garantia última dels drets i un factor essencial pel respecte de la llei, com a expressió democràtica de la voluntat dels ciutadans», i va remarcar la importància de la independència judicial que protegeix els «valors constitucionals de la llibertat, igualtat, justícia i pluralisme polític».

Així ho va dir en l'acte d'entrega dels despatxos als nous jutges de la promoció número 67 de la car-rera judicial, que es va celebrar a l'Auditori de Barcelona, ahir al migdia, envoltat d'un ampli dispositiu de seguretat. Hi va ser present un gran ventall de representants judicials -el fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, o el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, així com el ministre de Justícia, Rafael Catalá, entre d'altres- però cap autoritat catalana, com ara l'alcaldessa de Barcelona o el president de la Generalitat, que habitualment assisteixen a l'acte però que aquest cop no hi estaven convidats.

Per la seva banda, el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, va recordar als nous jutges que la seva posició «a partir d'avui ve determinada per la Constitució, que els permet actuar com un poder de l'estat, la missió del qual és jutjar i fer executar el jutjat sempre amb subjecció a la llei i al dret». «Sou, per tant, la veu de la llei quan pronuncieu les vostres resolucions; llei que, no ho oblidem, expressa la voluntat de la majoria en un estat democràtic com el nostre», va afegir.

Catalunya és la comunitat autònoma a la que aniran destinats més membres de la promoció, ja que tindrà un total de 17 dels nous jutges. En concret, els jutges que exerciran a Catalunya ho faran en 17 jutjats de Primera Instància i Instrucció. A la Catalunya Central hi haurà un nou jutge d'aquesta promoció a Igualada, Berga i Puigcerdà.

Llarena centra les mirades

Un dels presents a qui es van dirigir moltes mirades va ser al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, també convidat a l'acte, que instrueix la causa contra l'1-O i els responsables del procés independentista català. Llarena, que és el marit de la directora de l'Escola Judicial, Gema Espinosa, va parlar abans que comencés l'acte amb diversos convidats, entre ells el cap dels Mossos d'Esquadra, Fer-ran López. Minuts abans que s'iniciés l'acte, Llarena es va acostar a la zona en què es trobava López -a qui ja va interrogar com a testimoni en la causa sobre l'1-O- i van parlar durant uns minuts, en presència del cap de la Policia Nacional a Catalunya, el comissari Sebastián Trapote.