El president del Parlament, Roger Torrent, ha convocat per a aquest divendres a les 10 del matí el ple per investir Jordi Sànchez (JxCat) com a president de la Generalitat, va informar ahir la Cambra en un comunicat.

Torrent va enviar, a més, un escrit al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena en què li adjunta la resolució del Comitè de Dret d'Humans de les Nacions Unides que instava l'Estat, com a mesures cautelars, a «prendre totes les mesures necessàries» per garantir els drets polítics de Sànchez.

En l'escrit adjunta la convocatòria del ple i afirma que la resolució del comitè del 23 de març és d'obligat compliment per a «tots els poders de l'Estat» i exigeix que s'habilitin els mecanismes necessaris perquè Sànchez es pugui sotmetre al debat d'investidura.

Afegeix que «en el cas que el Tribunal Suprem no donés compliment a la resolució, s'estaria produint un dany irreparable als drets polítics del diputat Jordi Sànchez i l'Estat estaria incomplint les seves obligacions internacionals».

Torrent ja va convocar un ple al març per investir Sànchez, però el va desconvocar quan la justícia va denegar al candidat de JxCat tant l'excarceració provisional com un permís per acudir al ple, requisit indispensable per ser investit.

Tant el president del Parlament com JxCat i ERC confien que aquesta vegada sigui diferent, ja que consideren que la resolució del Comitè dels Drets Humans és vinculant, i conclouen que garantir els drets polítics de Sànchez passa per que el deixin anar al ple. Primer els lletrats del Parlament en un informe i després el Tribunal Constitucional en un acte el 27 de gener, van establir que en qualsevol investidura el candidat ha d'acudir al Parlament, perquè, si no, no seria reglamentària.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va anunciar que el seu partit contempla que el diputat Toni Comín renunciï a l'escó per facilitar que hi hagi una majoria independentista que investeixi Sànchez, però va precisar que abans estudiarà si l'exconseller pot delegar el vot. Per la seva banda, Comín va dir ahir que la seva renúncia individual a l'escó no resoldria per si sola la propera investidura del candidat, ja que també el vot l'expresident Carles Puigdemont és clau per sumar la xifra necessària.

JxCat va presentar diverses esmenes a la seva pròpia reforma de la Llei de la Presidència per investir Carles Puigdemont a distància, amb l'objectiu de fer extensiu aquest sistema i que altres membres del Govern (no només el president) puguin ser nomenats i puguin operar des de l'estranger. La portaveu del PDeCAT, Maria Senser-rich, va defensar ahir investir Sànchez per posar «en evidència» el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Jordi Turull acudirà a l'ONU i demanarà mesures cautelars per defensar el seu dret a ser investit com a president de la Generalitat, com ja van fer Carles Puigdemont i Jordi Sànchez.