El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha posat en coneixement de la comissària europea de Drets Humans, Dunja Mijatovic, i dels relators competents en la matèria de les Nacions Unides les «desproporcionades» acusacions de rebel·lió i terrorisme que s'estan duent a terme contra membres dels CDR.

Segons va informar en un comunicat, Ribó ha traslladat a les autoritats europees «les últimes detencions de persones acusades de rebel·lió i terrorisme», després que la Guàrdia Civil arrestés dimarts una membre dels CDR presumptament per tots dos delictes, Tamara Carrasco, que passarà aquest matí a disposició judicial. «Les actuacions perseguides en aquest cas per l'Audiència Nacional s'han de considerar a primera vista com a expressió de llibertats públiques legalment protegides», va defensar Ribó.

JxCat, ERC i la CUP van registrar ahir al Parlament una proposta de resolució amb què volen que el ple «denunciï la criminalització de la protesta social, la repressió i la violència institucional». També volen que la cambra «denunciï i es posicioni clarament en contra de les operacions de l'Estat que utilitzen els cossos policials i les instàncies judicials» contra els CDR, «vulnerant una vegada i una altra tots els drets civils i polítics» dels ciutadans. El document també considera una «forma d'acció política absolutament legítima» la protesta, les mobilitzacions i la desobediència «civil, pacífica, resistent i no violenta, pròpia d'una democràcia madura».

Per la seva banda, els CDR alerten, en un comunicat signat conjuntament amb Alerta Solidària, que les operacions de la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra contra alguns dels seus integrants han estat una «coincidència cercada» amb una «clara intencionalitat» per «paralitzar i atemorir» la mobilització popular.