El tribunal d'Edimburg que analitza l'euroordre presentada per Espanya per obtenir l'entrega de l'exconsellera d'Educació catalana Clara Ponsatí ha sol·licitat més temps per estudiar el cas i ha convocat les parts per a una sèrie de vistes que arrencaran el 30 de juliol i duraran dues setmanes, segons el seu advocat, Aamer Anwar. Així ho va explicar ahir després d'una breu vista preliminar sobre l'euroordre emesa per la justícia espanyola contra l'antiga consellera d'Ensenyament que va tenir lloc a un tribunal d'Edimburg (Escòcia).

Segons va disposar el tribunal escocès, l'equip legal de Ponsatí presentarà el 15 de maig els seus arguments contra la seva extradició a Espanya, que la requereix pel referèndum de l'1-O i pels presumptes delictes de rebel·lió i malversació de fons públics. El tribunal va disposar que, després de la vista preliminar del maig, el cas de l'extradició de Ponsatí serà tractat el 30 de juliol. Després d'estar fugida a Bèlgica des de final d'octubre al costat de l'expresident Carles Puigdemont, Ponsatí va viatjar el març a Escòcia per reincorporar-se a la Universitat de St. Andrews, on va exercir com a professora d'Economia i Finances entre el 1996 i el 2016. A la vista preliminar, la defensa de Ponsatí, encapçalada per l'advocat Aamer Anwar, va assegurar davant del jutge que les autoritats espanyoles «abusen» del mecanisme de l'euroordre i promouen una persecució «política» contra els líders independentistes.

Un cas complex

Davant de la complexitat del cas, el jutge ha acceptat donar més temps a la fiscalia i a la defensa per preparar els seus arguments i ha convocat noves vistes preliminars per al 15 de maig i el 5 de juliol, marcant la data oficial d'inici de la vista d'extradició per al 30 de juliol. Llavors, les compareixences i declaracions es poden allargar fins a 8 dies, de manera que la justícia escocesa no prendria cap decisió sobre la consellera cessada d'Educació fins al mes d'agost.

En una breu compareixença davant la premsa i alguns manifestants que feien costat a l'exconsellera després de la vista als tribunals -Ponsatí no va fer cap declaració-, Anwar va defensar que el cas contra Ponsatí és «una distorsió grotesca de la veritat» i va remarcar que no hi ha «cap prova» per inculpar-la de rebel·lió i malversació de fons. El lletrat també va afirmar que Escòcia sempre ha estat «orgullosa» de «protegir els que pateixen risc d'opressió i injustícia», i es va mostrar confiat que l'euroordre no prosperarà.

Segons ell, una ordre d'extradició europea «mai hauria de ser una eina de repressió política». La defensa de la consellera cessada es basarà en sis eixos principals: rebutjar la validesa de l'euroordre perquè «els fets no demostren cap delicte comès per Clara Ponsatí», argumentar que el crim de «rebel·lió violenta no existeix a Escòcia», que l'euroordre s'ha emès amb l'objectiu de «perseguir» la seva clienta per «les seves opinions polítiques», que una extradició posaria en risc el dret de Ponsatí a un judici «just», que es podrien vulnerar els seus drets humans a Espanya i, finalment, que les autoritats espanyoles han «abusat» del mecanisme de l'euroordre.