L'ambaixador de Rússia a les Nacions Unides, Vasili Nebenzia, va advertir ahir que no es pot descartar un enfrontament entre Moscou i Washington si finalment els Estats Units llança un atac militar a Síria, si bé va instar la potència nord-americana a fer tot el possible per evitar-ho.

El Govern de Donald Trump sospesa atacar sòl sirià com a represàlia pel suposat atac químic perpetrat el 7 d'abril passat a la localitat de Duma, que va deixar uns 70 morts i que Occident ha atribuït al Govern de Basar al-Assad, assenyalant Rússia com a còmplice per obstruir les recerques internacionals. «Rússia promet derrocar tots els míssils disparats a Síria. Prepara't, Rússia, perquè hi haurà míssils bons, nous i intel·ligents», va escriure Trump a Twitter dimecres. Ahir va ratificar la seva intenció de llançar un atac militar al país àrab matisant únicament que podria ser «molt aviat» o «no tan aviat». «Per desgràcia no puc descartar cap possibilitat», va dir Nebenzia en declaracions a la premsa. «Hem vist uns missatges molt belicosos des de Washington, que sap que nosaltres estem allà (a Síria)», va comentar.

No obstant això, va confiar que tots dos països puguin «entaular un diàleg a través dels canals adequats per revertir el perillós desenvolupament dels esdeveniments» i evitar que arribin a «un punt de no tornada». A més, va demanar als EUA i els seus aliats que s'abstinguin d'aquesta acció militar perquè seria «una clara violació de la Carta de les Nacions Unides», com a «amenaça a la seguretat i la pau internacionals».

Els inspectors ja són a Síria

Dos equips d'investigadors de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) van arribar ahir i també ho faran al llarg d'avui a Síria per investigar el suposat atac químic perpetrat el 7 d'abril a Duma, als afores de Damasc. «Aquests dos grups arribaran de forma separada dijous i divendres», va dir l'ambaixador sirià davant l'ONU, Basar Jaafari, en declaracions als periodistes. El règim de Basar al-Assad es va oferir a «acompanyar» els inspectors internacionals «on i quan vulguin». Jaafari va remarcar la col·laboració de Damasc amb aquestes perquisicions i va afirmar que l'OPAQ va remetre quatre passaports a l'ambaixada siriana a Brussel·les, i els visats van ser concedits «immediatament». Síria hauria garantit els permisos necessaris a la frontera amb el Líban.

El règim d'Al-Assad ha negat qualsevol responsabilitat en l'atac de Duma, en el qual van perdre la vida més de 70 persones i més de mig miler de pacients haurien estat atesos per exposició a gasos tòxics en aquesta zona.