El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha llençat un missatge d'alerta al president del Parlament, Roger Torrent, per la querella contra el jutge del Suprem Pablo Llarena. Rajoy se suma a les veus del ministre de Justícia, Rafael Catalá, i del portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, que han criticat la decisió i han remarcat que no té el vistiplau dels lletrats de la cambra.

Rajoy ha assegurat que no li tocava fer «anàlisis jurídiques» però ha alertat que l'acció del Parlament podria tenir una resposta per part de l'Estat. «Si la paga el Parlament podria ser una malversació», ha afirmat. Tanmateix, fonts de la Moncloa neguen que, ara per ara, s'hagi donat cap instrucció a la Fiscalia perquè actuï contra el Parlament.

La cúpula judicial catalana veu la querella del Parlament contra el magistrat Llarena com una «confrontació màxima» entre institucions, i un pas que dificulta l'entesa i la concòrdia i que probablement no tindrà gaire recor-regut judicial. Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) han mostrat el seu malestar per la decisió del legislatiu, mentre que fonts de la fiscalia li han tret importància i tampoc preveuen gaire èxit a la querella.

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha evitat pronunciar-se sobre si portaran el cas al jutjat o no i s'ha limitat a avisar que controlaran els recursos i les despeses que s'hi puguin utilitzar. «Primer presentarem una reconsideració a la mesa per la decisió de querellar-se i, si passen de la reconsideració, demanarem fins a l'últim document i detall que s'utilitzi del Parlament per a la querella, i hauran d'explicar a tothom quins recursos es fan servir.

La portaveu parlamentària del PSC-Units, Eva Granados, ha criticat l'«ús partidista» del Parlament per aquesta decisió de la mesa. Ha afegit que s'està fent servir la cambra catalana com a «arma llancívola» en el conflicte entre les institucions espanyoles i catalanes.

La diputada ha expressat la seva oposició a la querella i ha lamentat que s'hagi acordat a la mesa tirar-la endavant malgrat les «cauteles i recels» dels lletrats. Granados també ha constatat que el que ha passat avui a la mesa no ha estat res més que l'«escenificació» d'una «decisió ja presa» prèviament pels partits independentistes.