Milers de persones han omplert l'avinguda Paral·lel de Barcelona i la plaça Espanya per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats".

El color groc ha tenyint el recorregut de la manifestació sota el lema 'Pels drets i les llibertats, per la democràcia i la cohesió, us volem a casa!'. A la capçalera els protagonistes han estat les fotografies dels nou "presos polítics": Dolors Bassa, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Turull.

I les fotografies dels 7 "exiliats": Carles Puigdemont, Toni Comín, Anna Gabriel, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Marta Rovira i Meritxell Serret. La marxa, convocada per L'Espai Democràcia i Convivència, ha agrupat entitats sindicals, veïnals, polítiques i culturals. I coincideix amb els sis mesos de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez.

El grup impulsor de l'Espai Democràcia i Convivència està format per: l'Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC), l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), CCOO, Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Federació d'Associacions de Pares i Mares de Catalunya (FAPAC), Lafede.cat-Organitzacions per a la justícia global, Òmnium Cultural, Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Unió de Pagesos i UGT.

L'Espai Democràcia i Convivència xifra en 750.000 els assistents a la manifestació "Us volem a casa"

Els organitzadors de la manifestació, l'Espai Democràcia i Llibertat, ha xifrat en 750.000 els assistents a la manifestació que aquest diumenge ha omplert l'avinguda Paral·lel i la plaça Espanya. Una xifra que dobla els càlculs de la Guàrdia Urbana que ha situat la participació en 315.000 persones. Una multitud ha tornat a sortir al carrer per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats". La marxa ha estat convocada per L'Espai Democràcia i Convivència, que agrupa entitats sindicals, veïnals, polítiques i culturals. I ha coincidit amb els sis mesos de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'expresident de l'ANC i diputat de JxCat, Jordi Sànchez.

315.000 persones assisteixen a la manifestació, segons la GU

315.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han omplert l'avinguda Paral·lel de Barcelona i la plaça Espanya per reclamar la llibertat dels "presos polítics" i el retorn dels "exiliats".

El manifest dels organitzadors que s'ha llegit al final de la marxa ha reclamat la constitució de "forma urgent" d'un govern i la llibertat de tots els dirigents polítics i socials empresonats. Un nou govern "sense ingerències polítiques o jurídiques" que pugui exercir de forma plena les seves competències i restablir el "normal funcionament" de totes les institucions de la Generalitat, afegeix el text. L'Espai Democràcia i Convivència ha denunciat la judicialització de la política i ha reclamat que es promogui una "negociació política". En referència als líders polítics i socials que estan a la presó, reclamen la seva llibertat i denuncien la utilització "abusiva i desproporcionada" de l'aplicació del codi penal i de la presó preventiva que "trenquen el principi de la legalitat".

Puigdemont reivindica que la manifestació ha estat una nova "demostració democràtica i cívica"

El president de la Generalitat cessat i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha reivindicat amb un missatge en anglès i alemany que la manifestació de Barcelona ha estat una nova "demostració democràtica i cívica". "Catalunya està demanant llibertat. Nosaltres som ciutadans europeus que només volem viure en pau, llibertat i sense por", ha afegit Puigdemont al seu compte de Twitter. Raül Romeva, pres a Estremera, ha agraït als manifestants que hagin tornat a sortir al carrer i s'ha mostrat "impressionat". Segons Romeva, cal sortir al carrer no només per reclamar la llibertat dels presos sinó també per defensar les llibertats dels ciutadans. La secretària general d'ERC, Marta Rovira, des de Suïssa, ha afirmat que se sent a Barcelona malgrat la distància. "Com sempre, el clam és clar, pacífic i multitudinari", ha resumit. En la mateixa línia, la consellera cessada Meritxell Serret ha afirmat que "avui molts som a Barcelona malgrat la distància, amb el cap clar i el cor tranquil, per clamar de nou pacíficament que la democràcia sempre guanya".

ANC, Òmnium, AMI i AMC elogien la pluralitat de la manifestació

"Avui estem molt contents". Amb aquesta satisfacció s'ha expressat la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzié, sobre la manifestació d'aquest diumenge -la primera d'aquesta magnitud des que va assumir el càrrec-, convocada per la plataforma Espai Democràcia i Convivència, de la que l'entitat n'és impulsora. L'economista ha remarcat el fet que "entitats de tota mena, comparteixin o no comparteixin el projecte independentista estiguin aquí per dir prou a la repressió política, prou als presos polítics que tornin els exiliats", ha assenyalat. També ha elogiat aquesta "transversalitat" el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, qui ha apuntat que des de Catalunya es demana a l'Estat que "posi seny" i "cessi amb aquesta actitud i repressió que fa masses mesos que dura". Mauri ha recordat que aquest dilluns farà sis mesos des de l'ingrés a presó de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

"No ens cansarem de manifestar-nos fins que els nostres presos polítics surtin en llibertat"

Famílies, grups d'amics i colles castelleres omplen l'avinguda Paral·lel enmig d'un ambient festiu i reivindicatiu per reclamar la llibertat per als "presos polítics". Bona part dels manifestants ja han participat en altres mobilitzacions i diuen que continuaran fent-ho. "Vinc perquè em sembla que no ens en podem cansar, ja que ells tampoc es cansen de fotre'ns la punyant, i continuarem manifestant-nos fins que els nostres presos polítics surtin en llibertat", explica la Montserrat Morera que ha arribat a Barcelona des de Ripoll amb un grup d'amigues en autobús. També ha fer servir el bus però des de Tarragona la Montserrat Mojío que, juntament amb el seu fill, és el primer cop que pot anar a una manifestació a Barcelona. "Per feina no havíem pogut però hem de dir prou i lluitar pel futur dels nostres fills", explica.

Artadi: "Són a la presó per defensar un idees polítiques que són lícites i constitucionals"

La portaveu adjunta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, ha denunciat des del peu de la manifestació d'aquest diumenge que els polítics i líders socials reclosos "són a la presó per defensar unes idees polítiques que són lícites i constitucionals", i que "estan dins el marc de la democràcia". Artadi ha assegurat que la mobilització és per "aquestes 16 persones", però també per "tots els alcaldes perseguits, per la gent normal que es manifesta i els acusen de terrorisme, per la manca de llibertat d'expressió i per la repressió absoluta que patim a Catalunya". Preguntada pels crits que assenyalaven Carles Puigdemont com a president, ho ha reafirmat i ha dit que "és el que reconeix la ciutadania".

ERC: "Avui el poble de Catalunya diu no a aquesta repressió brutal que vivim com a país"

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, s'ha felicitat que la manifestació convocada per l'Espai Democràcia i Convivència -que aquest diumenge omple de cap a cap el Paral·lel de Barcelona- aplegui gran part dels partits i la societat civil catalana. "Avui tornem a sortir al carrer per demostrar aquest clam massiu, divers i plural a favor dels drets, les llibertats i la cohesió social", ha assenyalat Vilalta. "Avui el poble de Catalunya diu no a aquesta repressió brutal que vivim com a país", ha continuat la portaveu d'ERC, que també ha carregat durament contra "la deriva autoritària de l'estat i la involució democràtica". "La manifestació també és un clam unànime per exigir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats. És una vergonya que portin sis mesos a la presó per un delictes que s'han demostrat inventats i que Europa no reconeix", ha sentenciat Vilalta.