L'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i el candidat a presidir-la, Jordi Sànchez, seran conduïts aquest dilluns davant del jutge del Suprem Pablo Llarena per conèixer les seves ordres de processament per rebel·lió i altres delictes, procés que es coneix com a fase indagatòria.

El magistrat Llarena, encarregat del cas obert al Suprem pel procés cap a la Declaració Unilateral d'Independència, els ha citat a les 10 del matí per comunicar-los el seu processament. Ho farà pocs dies després de negar el permís a Sànchez per participar en el debat d'investidura que havia de celebrar-se divendres.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també serà conduït a aquella hora davant del jutge amb la mateixa finalitat.

Així començarà l'anomenada fase indagatòria en un sumari ordinari, que consisteix que es comuniqui als encausats les seves ordres de processament i tinguin l'oportunitat de manifestar-se davant el magistrat. Els 25 processats en aquest cas per Llarena aniran compareixent davant el magistrat en els propers dies. Totes les parts personades en el sumari hi poden anar.

Llarena ha concretat algunes dates per a aquestes compareixences i, així, a més dels ja nomenats, han estat citats per al dia 17 els exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Raül Romeva. El 18 aniran al Suprem els exconsellers Jordi Turull i Dolors Bassa, a més de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El magistrat va dictar el passat dia 23 de març ordres de processament contra 25 líders independentistes per la seva participació en l'anomenat «procés» per la independència. Aquelles ordres de processament incloïen delictes com ara desobediència, prevaricació, malversació i rebel·lió. La resta de processats seran citats en pròximes providències, que fixaran dia i hora perquè compareguin davant del jutge.

D'altra banda, la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat avui a 2/4 de 9 del matí l'excap dels Mossos d'Esquadra Josep Lluís Trapero, la intendent Teresa Laplana, l'ex-director del cos policial Pere Soler i l'ex-secretari general d'Interior de la Generalitat de Catalunya Cèsar Puig, per comunicar-los el seu processament per sedició per l'actuació dels Mossos en els avalots que van tenir lloc el setembre a Barcelona i durant la jornada del referèndum.

La jutgessa els cita per prendre declaració indagatòria i informar-los dels delictes que se'ls imputa, segons el que es va acordar en la interlocutòria coneguda el passat 5 d'abril. Lamela atribueix a Trapero dos delictes de sedició i un d'organització criminal, a Laplana un únic delicte de sedició, i, en el cas de Puig i Soler, els processa per un delicte de sedició i organització criminal.

La titular del Jutjat Central d'Instrucció número 3 va explicar en una interlocutòria que Trapero, Soler i Puig van integrar una organització jerarquitzada amb una confluència estratègica perfectament sincronitzada d'acord amb el pla de l'organització criminal i «sota una direcció comuna en la cúspide de la qual es trobava el president de la Generalitat de Catalunya». Aquesta estructura va ser la que «en definitiva va permetre la celebració del referèndum i la ulterior declaració d'independència aprovada pel Parlament el 27 d'octubre».