ERC va apressar ahir l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont per formar govern «de forma immediata», sense esgotar el límit del 22 de maig, per celebrar la investidura del nou president abans que venci el termini màxim i siguin convocades noves eleccions a Catalunya.

Després que diumenge Puigdemont demanés «temps» per «buscar les fórmules perquè no hi hagi eleccions» i apostés, en una entrevista amb TV3 des de Berlín, per proposar «un altre candidat» si es confirma que el número dos de JxCat, Jordi Sànchez, en presó preventiva, no pot ser investit, ahir la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va urgir a formar govern.

Després de la reunió de la comissió permanent d'ERC, Vilalta va coincidir amb Puigdemont en què «cal evitar noves eleccions», però va insistir que la solució ha de passar per una proposta de JxCat que condueixi a «una investidura efectiva». Vilalta va rebutjar esgotar el termini pels efectes «negatius» que comporta mantenir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució: «No podem esperar, necessitem un govern de forma immediata i no fa falta esgotar els terminis». Puigdemont va dir diumenge que la solució pot passar per la «reforma de la llei de la presidència», que impulsa JxCAT per fer possible una eventual investidura a distància. No obstant això, ERC va advertir que esperar que acabi la tramitació de la reforma de la llei no és la millor forma d'aconseguir una investidura ràpida, però «no és incompatible» amb la convocatòria d'un ple per elegir un nou president. Fonts republicanes consultades van subratllar que aquesta reforma no seria suficient per investir Puigdemont, ja que faria falta també una reforma del reglament del Parlament, per no parlar d'una possible impugnació del Govern central davant el TC, que suspendria la seva aplicació.

De la seva banda, la diputada de la CUP Maria Sirvent va assegurar que no donaran suport a cap investidura d'un candidat alternatiu que no inclogui un pla de «construcció republicana».

El PDeCAT manté l'aposta per formar govern i evitar unes noves eleccions, encara que no descarta «cap fórmula» per aconseguir aquest objectiu, inclosa la modificació de la llei de presidència per intentar investir Puigdemont a distància, malgrat que això pugui allargar el procés. La portaveu del PDeCAT, Maria Senserrich, va negar que recuperar la via Puigdemont sigui «gesticulació», després que el president d'ERC, Oriol Junqueras, remarqués en una carta des de la presó que «gesticular, jugar a curt termini, el soroll buit i fabular» són «actes estèrils i, a vegades, contraproduents».

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va acusar TV3 d'estar al servei del procés, després de l'entrevista a Puigdemont, i va registrar una bateria de preguntes al Parlament dirigides a la CCMA per saber per què s'ha fet i quant ha costat.