Els ministres d'Afers Estrangers de la Unió Europea (UE) van condemnar ahir «amb fermesa» l'ús «repetit» d'armes químiques per part del règim sirià, «inclòs l'últim atac a Duma, que constitueix una violació seriosa del Dret Internacional i una ofensa a la decència humana», i van obrir la porta a noves sancions contra els responsables. Així, van deixar clar que «el Consell comprèn que els atacs aeris» dels Estats Units, França i el Regne Unit contra instal·lacions d'armes químiques a Síria constitueixen «mesures específiques» l'«únic objectiu de les quals és prevenir l'ús ulterior d'armes químiques» del «règim sirià per matar el seu propi poble».

«El Consell dóna suport a tots els esforços dirigits a la prevenció de l'ús d'armes químiques», van recalcar en el text de conclusions aprovat sobre Síria, després de l'últim atac químic a Duma el 7 d'abril passat, que va deixar entre 50 i 70 morts i al qual els Estats Units, França i el Regne Unit van respondre el dissabte de matinada amb un atac coordinat conjunt contra tres instal·lacions militars vinculades al programa d'armes químiques de Damasc.

«La Unió Europea i els estats membre ens han donat suport en aquesta voluntat de prevenir i dissuadir qualsevol utilització d'armes químiques. La Unió Europea està, per tant, unida en un moment d'extrema gravetat», va assegurar el ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves le Drian, que va explicar «els fonaments, la natura i l'objectiu de la intervenció» conjunta amb el seu homòleg britànic, Boris Johnson, als seus col·legues europeus a Luxemburg.

Hores abans, el cap de la diplomàcia britànica ja va deixar clar que els atacs «calibrats i proporcionats» no han estat «un intent de canviar el rumb de la guerra a Síria o de tenir un canvi de règim o d'eliminar a Bashar al-Assad», Però «era el correcte» per deixar clar al mandatari sirià que «ha anat massa lluny» en l'ús d'armes químiques, i alhora va agrair el «fort» suport internacional a l'acció militar conjunta.

El ministre d'Exteriors irlandès, Simon Conveney, va admetre que Irlanda hagués «preferit» que l'acció tingués «un mandat de l'ONU», tot i que «virtualment tots els ministres han dit que estan d'acord i han donat suport l'acció que han realitzat». «Nosaltres vam dir que ho enteníem, però hauríem preferit una acció amb el mandat de l'ONU», va admetre.

El ministre d'Exteriors portuguès, Augusto Santos Silva, va reclamar «una investigació independent» de l'ús d'armes químiques a Síria i evitar una escalada, però va admetre que les explicacions dels «aliats» són «suficients».