La junta de fiscals en cap de Catalunya va acordar ahir seguir practicant diligències per investigar els alcaldes que van cedir locals o edificis de titularitat municipal per celebrar el referèndum de l'1-O, entre els quals n'hi ha diversos de la Catalunya Central, com Valentí Junyent (Manresa), Eloi Hernàndez (Fonollosa), Dionís Guiteras (Moià) o Montse Venturós (Berga).

Segons va informar el ministeri públic en un comunicat, els responsables de les fiscalies de Catalunya van decidir mantenir obertes les investigacions que el ministeri públic va incoar, en les setmanes prèvies al referèndum, als alcaldes que havien donat suport a l'1-O, en el marc d'una junta celebrada ahir al matí a la seu de la Fiscalia Superior de Catalunya. A la junta estaven convocats els fiscals en cap provincials i d'àrea de Catalunya amb la finalitat d'unificar els criteris del ministeri públic en relació amb diverses qüestions, entre elles com procedir davant les diligències que es van obrir a desenes de batlles catalans per prestar locals per celebrar l'1-O.

La Fiscalia de Catalunya estava dividida sobre la conveniència o no d'arxivar o seguir endavant amb aquestes diligències, que es van obrir els dies previs de l'1-O arran d'una instrucció del fiscal general de l'Estat, el difunt José Manuel Maza, perquè se cités com a investigats als alcaldes que van col·laborar amb el referèndum, sota l'advertència que podrien ser detinguts.

A la reunió d'ahir es va acordar continuar la pràctica de diligències d'investigació per determinar una eventual responsabilitat dels alcaldes «en la cessió dels locals o edificis de titularitat municipal efectivament disposats i oberts al públic com a centres de votació», segons va assenyalar la Fiscalia de Catalunya en el seu comunicat. De fet, alguns fiscals d'àrea havien començat a tramitar ja la pròrroga de les investigacions als batlles, una vegada transcorreguts els sis mesos de màxim que estableix la llei, i van sol·licitar més diligències, encaminades principalment a certificar si van cedir locals perquè alberguessin les urnes.

La instrucció de la Fiscalia General de l'Estat que ordenava investigar la cessió d'equipaments municipals per a la consulta independentista adjuntava un llistat de 712 ajuntaments que, segons la pàgina web de l'AMI, havien aprovat decrets per posar a disposició del Govern els seus locals.