n El president de França, Emmanuel Macron, va instar el Parlament Europeu a construir «una nova sobirania europea» davant l'auge d'«egoismes nacionals» i d'una «fascinació iliberal», alhora que va defensar el projecte i la identitat europea, que va definir com «la millor opció» per enfrontar-se a aquestes amenaces. «Hem de construir una nova sobirania europea a través de la qual donarem la resposta clara i ferma als nostres ciutadans que els podem protegir i aportar una resposta als desordres del món», va assenyalar Macron durant el seu discurs a la seu de l'Eurocambra, a Estrasburg (França).

«Necessitem una sobirania més forta que la nostra, complementària i no de substitució, que permetrà, davant de les grans migracions, la inseguretat planetària, i les transformacions econòmiques, socials i mediambientals, aportar les respostes correctes», va afegir.

El president francès va destacar que la seva intervenció a l'hemicicle europeu s'inscriu en un context «particular» caracteritzat pels «dubtes en el si d'Europa» i que va qualificar com «una mena de guerra civil europea» en què reapareixen «els egoismes nacionals» davant de les qüestions que uneixen els socis comunitaris.

«En aquest moment difícil, la democràcia europea, en la qual crec profundament, és la nostra millor opció. El pitjor dels nostres errors seria abandonar el nostre model, la nostra identitat», va defensar Macron. «Davant l'autoritarisme que ens envolta, la resposta no és la democràcia autoritària, sinó l'autoritat de la democràcia», va destacar.

El president francès va aprofitar l'ocasió per destacar que la identitat europea es basa en una democràcia que respecte sempre l'individu, les minories i els drets fonamentals. En aquest sentit, va lloar el Parlament Europeu, que el considera un «tresor» i un model «únic al món que cal defensar tots els dies».