Raúl Castro es va acomiadar ahir de la presidència de Cuba, que passa pàgina a 60 anys de revolució i s'endinsa en un nou capítol de la seva història que, previsiblement, correspondrà escriure a la segona generació del Partit Comunista Cubà (PCC) sense que ningú sàpiga què li ofereix el futur a la illa del Carib.

La transició política va començar en realitat el 26 de novembre passat, quan 6 milions de cubans van acudir a les urnes per triar entre milers de persones als qui d'aquesta forma adquiririen l'estatus oficial de candidat a les Assemblees Municipals, els membres de les quals van quedar a l'arbitri d'una comissió de selecció controlada per l'«oficialisme». Els integrants de les Assemblees Municipals van exercir al seu torn de filtre i van designar els aspirants a les Assemblees Provincials i a l'Assemblea Nacional, d'entre els quals, una vegada decantats per les corresponents comissions de selecció, van sortir els seus diputats en una nova jornada de votació que va tenir lloc l'11 de març.

Aquest llarg i complex procés electoral, que es construeix com un castell de cartes, va entrar en la seva recta final ahir a les 9 del matí (hora local) al Palau de Convencions de l'Havana, en la primera de dues jornades durant les quals els 605 diputats de l'Assemblea Nacional prendran possessió dels seus escons. Aquesta sessió va ser qualificada de «transcendental» per la premsa oficial perquè la primera tasca dels nous diputats serà renovar el Consell d'Estat, l'òrgan que ostenta el Poder Executiu a Cuba, format per un president, que exerceix de cap d'Estat i de Govern, un primer vicepresident, cinc vicepresidents, un secretari i altres 23 membres.

La nova Assemblea Nacional de Cuba ha proposat l'actual primer vicepresident, Miguel Díaz-Canel, com a successor de Raúl Castro al capdavant del Consell d'Estat, en una transició històrica perquè per primera vegada des de la revolució de 1959 s'atorga el control del país a algú sense el cognom Castro. Díaz-Canel podria ser nombrat avui nou cap d'Estat i de Govern de Cuba, tot i que Castro retindrà fins al 2021 el control del PCC en qualitat de primer secretari.