Un nadó "robat" a l'Hospital General de València al que la seva mare biològica va donar per mort en néixer s'ha retrobat 54 anys després amb ella. Una prova d'ADN ha "confirmat plenament" el parentiu.

Així ho ha assegurat l'advocat i president de l'associació SOS Bebés Robados, Enrique Vila, qui ha portat aquest cas que ha permès al seu client, del qual de moment s'ha decidit no facilitar la seva identitat, trobar a la seva mare biològica, que ara té 77 anys, i quatre germans més de pare i mare, que van viure sempre com a família i pensant que ell va néixer mort.

Segons Vila, les parts estan estudiant les accions legals a emprendre "per castigar als culpables d'aquesta separació de més de cinc dècades".

Els pares biològics, que estaven casats i ja tenien una filla de 4 anys quan la mare va tornar a donar a llum en 1964, van ser informats de la defunció del nadó suposadament per una monja i un metge, i el nen va ser lliurat a una altra família.

Posteriorment, el matrimoni va tenir tres fills més "sense sospitar mai la mentida", segons Vila, que afegeix que quan les parts es van posar en contacte, "la mare i tota la família biològica van mostrar la seva sorpresa".

L'home adoptat va trobar a la seva mare biològica després d'una investigació en els arxius de l'Hospital General de València i s'ha pogut produir aquest "feliç retrobament familiar, però sempre amb el pòsit de tristesa d'haver estat 54 anys separats sobre la base d'una mentida".

Segons Vila, en els anys 50 i 60 era molt comú donar credibilitat tant als metges com a les monges que exercien labors d'auxiliars d'infermeria als hospitals públics.

"Per aquestes circumstàncies, van ser moltes les dones que no van investigar ni es van preocupar per comprovar la veracitat del certificat de defunció o la inhumació dels seus fills suposadament morts", ha indicat Vila.

El lletrat ha matisat que cal mantenir el "principi de presumpció d'innocència" i no es pot "acusar ni culpabilizar a cap institució en concret, ni religiosa ni pública".