El president de Síria, Baixar al-Assad, ha retornat a França la Legió d'Honor -el guardó més important que pot concedir el Govern francès- rebut el 2001 per considerar el premi com un «deshonor» de mans d'«un país esclau dels Estats Units».

Tot i que el president francès, Emmanuel Macron, va iniciar aquesta setmana els tràmits per retirar el guardó que Al-Assad va rebre fa 17 anys del seu homòleg gal, Jacques Chirac, com a part d'una estratègia per incorporar Síria a la comunitat internacional, el president sirià s'ha avançat i ha tornat la distinció a través de l'ambaixada de Romania, segons el ministeri d'Exteriors sirià.

«No és cap honor que el president Al-Assad tingui una condecoració entregada per un país esclau i seguidor dels Estats Units, que dóna suport als terroristes», segons el comunicat oficial d'Exteriors en què es confirma el lliurament a la missió diplomàtica romanesa, una de les poques connexions que existeixen encara entre els països de la Unió Europea i el Govern sirià.

L'oficina d'Al-Assad va confirmar ahir la devolució amb una forta crítica a França per participar, al costat dels Estats Units i del Regne Unit, en els bombardejos del cap de setmana passat a presumptes instal·lacions de desenvolupament i emmagatzematge d'armes químiques. «L'hora del colonialisme ha acabat. Els sirians que han donat el seu suport durant set anys a l'Exèrcit sirià contra el terrorisme no s'acovardiran davant aquesta mena d'actes temeraris i infantils», segons la nota recollida per l'agència semioficial iraniana Fars.