Més de cent acadèmics de 19 països, entre ells Noam Chomsky, van demanar ahir en una carta «la posada en llibertat immediata» dels polítics catalans empresonats a Espanya per participar en la declaració unilateral d'independència de Catalunya.

En la missiva, publicada pel diari escocès independentista The National, també reclamen «una acció immediata de la Unió Europea per aturar aquesta repressió, que representa una taca indeleble i permanent en la democràcia europea». Demanen, a més, a la UE que actuï per posar fi a la situació dels que anomenen «exiliats», en al·lusió als polítics catalans pròfugs de la justícia espanyola, que, segons afirmen, «estan sent perseguits per ordres de detenció europees emeses sota els auspicis de la Unió Europea».

Entre aquests polítics figuren l'expresident català Carles Puigdemont, acusat de rebel·lió i malversació de fons públics i que és a Berlín en espera que la justícia alemanya decideixi sobre la seva entrega a Espanya en compliment d'una euroordre. També s'inclou entre aquests polítics l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí, fugida a Edimburg i en llibertat condicional amb mesures cautelars pendent que es decideixi sobre la seva extradició a Espanya per respondre davant la justícia dels delictes de rebel·lió i malversació.

Els signants de la carta són més d'un centenar de professors de diferents branques d'humanitats d'universitats dels Estats Units, Mèxic, l'Argentina, Austràlia, Canadà i el Regne Unit.