n El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va alertar des d'Alemanya que el «secessionisme» català no és només una «amenaça» a la integritat de l'Estat espanyol, sinó també al projecte europeu en el seu conjunt. Sánchez ho va dir durant la seva intervenció al congrés extraordinari del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD). «Són els valors europeus els que estan en joc», va assenyalar, apuntant que aquests es basen en la unió, la legalitat i la solidaritat. El líder socialista va fer una crida a «fer front plegats als desafiaments comuns». A més, es va mostrar crític amb l'actuació del Govern espanyol i va assegurar que amb el PSOE al govern «mai s'hauria arribat a aquest punt de ruptura».

Sánchez va defensar que l'Estat espanyol és «una democràcia consolidada», però s'enfronta a una «gran amenaça»: el «secessionisme» català. Va defensar que a l'Estat la defensa d'un projecte polític és «legítima», també la de l'independentisme, però va puntualitzar que «ningú pot trencar la llei ni una democràcia constitucional en ple segle XXI a Europa per aconseguir objectius polítics». Malgrat això, va criticar que el moviment independentista va decidir «trencar la llei» i fer-ho «tot i saber que no tenia suficient majoria social».

Sobre el paper dels socialistes, va afirmar que el PSOE ha estat molt crític amb la «inacció» del Govern espanyol i va destacar els «importants errors» comesos, entre els quals va situar la «impossibilitat» d'establir un diàleg o la «inhabilitat» d'entendre la diversitat territorial «com un tresor i no com una amenaça».

Per això, es va mostrar cada dia més convençut que els espanyols «saben que amb un govern socialista mai s'hagués arribat a aquest punt de ruptura». Tot i aquesta visió crítica del Govern espanyol, Sánchez va asseverar que mai seran «deslleials» amb la llei i la constitució. Va afegir que en tot aquest temps han fet «crides al diàleg», també amb aquells que han optat pel «trencament i la divisió» de la societat, però va apuntar que aquests sempre «han contestat amb un silenci». Tot i això, va afegir que mai abandonaran les crides al diàleg i a la política.

Andrea Nahles va ser escollida en aquest congrés com la primera presidenta del Partit Socialdemòcrata d'Alemanya (SPD) en 155 anys d'història de la formació política. Nahles, líder del bloc parlamentari de la formació, va ser elegida amb el 66,35 % dels vots.

L'escollida, la qual també va ser cap de les Joventuts Socialdemòcrates i secretària general de l'SPD, era la clara favorita, ja que tenir el suport de l'Executiva del partit.

L'SPD vol superar la seva crisi

Uns 600 delegats i els 45 membres de l'Executiva van participar en una votació amb altíssimes expectatives a causa de la necessitat imperiosa de l'SPD de recuperar la popularitat i la tranquil·litat perduda des dels comicis generals, en els quals va obtenir el 20,5 % dels vots, el pitjor resultat des de la fundació de la República Federal d'Alemanya, el 1949. En tot cas, la manca de confiança cap als socialdemòcrates persisteix en l'electorat alemany.