La Fiscalia Provincial de Barcelona va denunciar ahir nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca (Baix Llobregat) acusats de delictes d'odi per haver fet comentaris «despectius» i «humiliants» envers la Guàrdia Civil i alumnes fills d'agents de l'institut armat després de l'1-O.

En concret, el ministeri públic atribueix als docents un delicte de «lesió de la dignitat» i a cinc dels acusats, «d'injúries greus» contra els cossos de seguretat. Aquesta denúncia és el resultat d'una investigació que la Fiscalia va encar-regar a la Guàrdia Civil el novembre passat després de rebre un atestat policial d'aquest mateix cos que posava de manifest uns fets ocorreguts el 2 d'octubre al centre educatiu. Fonts del departament d'Ensenyament van indicar ahir que no havien rebut cap notificació i van remarcar que fa uns mesos van demanar que s'arxivés la causa. En la denúncia, el fiscal recorda el «context de profunda hostilitat» envers els agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que es va viure a Catalunya les setmanes prèvies a l'1 d'octubre, i adverteix que cada vegada que els agents actuaven en compliment de les ordres de la Fiscalia «eren objecte d'ira» per una part de la societat.

Per parlar de les càrregues

L'escrit recorda que durant aquelles setmanes i els dies posteriors a l'1 d'octubre es van dur a terme concentracions en contra d'aquests cossos de seguretat i alerta que els professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca eren coneixedors «de la gran polaritat social» que existia i del fet que molts dels alumnes del centre són fills d'agents de la Guàrdia Civil, ja que en aquest municipi hi ha una caserna. En el seu relat, el fiscal sosté que, el dia 2 d'octubre, diversos professors van suspendre la programació prevista i van convidar els escolars a dur a terme un debat sobre els fets ocorreguts l'1-O. Assegura que un dels acusats va arribar a l'aula i va expressar que no es trobava «en disposició de donar classe pels fets ocorreguts», ja que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil l'havien deixat «fet pols» perquè «són uns animals i unes bèsties que només saben donar pals».