Un dels propers moviments que preveuen dur a terme els líders independentistes presos a Madrid és el seu retorn a Catalunya. De fet, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ja ha efectuat la petició a Interior, i Oriol Junqueras, Raül Romeva i Josep Rull preveuen sol·licitar-lo aviat.

Amb el jutge Pablo Llarena tancant-se en banda a alliberar els nou líders independentistes presos en centres penitenciaris de Madrid, les seves famílies s'estan organitzant per fer un front comú per demanar al ministeri de l'Interior el seu acostament a Catalunya, segons publicava ahir el diari Ara. Dictat el processament per rebel·lió, la fase d'instrucció en la causa per rebel·lió ja gairebé s'ha acabat i els empresonats entenen que ja no hi ha motius per mantenir-los reclosos a Estremera, Soto del Real i Alcalá-Meco perquè puguin passar a disposició del jutge del Tribunal Suprem en qualsevol moment.

Segons el rotatiu, el primer a fer el pas ha estat Jordi Cuixart, que aquest dilluns va demanar el trasllat a una presó catalana. Està previst que en els pròxims dies també ho demanin l'exvicepresident del Govern Oriol Junqueras i els exconsellers Raül Romeva i Josep Rull, com a part d'una estratègia coordinada per l'advocat especialitzat en dret penitenciari Carlos García Castaño.

Tots ells són pares de nens i nenes i consideren que, si no s'admetés la petició, s'estarien vulnerant els drets dels nens a relacionar-se amb el pare, reconeguts tant per la legislació espanyola com per les Nacions Unides. Aquest és l'argument principal de la petició de Cuixart registrada ja a Institucions Penitenciàries, que depèn del ministeri de l'Interior. La defensa del líder d'Òmnium entén que els trasllats constants a la presó de Soto del Real del seu fill, que només té un any, afecten el menor perquè la presó té efectes psíquics i emocionals. La companya de Cuixart, la periodista Txell Bonet, ja ho va denunciar a la seu de l'ONU, a Ginebra, el mes passat.