JxCat manté les candidatures de Jordi Sànchez i Carles Puigdemont. Així ho va assegurar ahir la portaveu adjunt del grup parlamentari Gemma Geis des dels faristols de la cambra, ahir a la tarda. A més, la formació independentista va confirmar que confia a aprovar la reforma de la Llei de presidència en el ple del 3 de maig. Malgrat insistir que JxCat no vol repetir eleccions, va admetre que «és difícil dir al 100%» que no es produiran.

D'aquesta manera JxCat aposta per esgotar la via de la reforma de la Llei de presidència, una vegada el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) dictamini -aquest dijous- sobre la seva idoneïtat, a instàncies del PSC. Geis, que va demanar «confiança» a la ciutadania, va reiterar que no renuncien a la investidura de Puigdemont. Preguntada sobre si demanaran al president del Parlament, Roger Torrent, que obri una nova ronda de contactes per tornar a proposar Puigdemont de cara al 3 de maig, Geis es va limitar a recordar que la candidatura de Sànchez encara està «oberta», a no ser que l'expresident de l'ANC hi renunciï. En aquesta línia, el vicepresident primer de la mesa, Josep Costa, va afegir que cal mantenir el recorregut de la candidatura de Sànchez, abans d'esgotar la seva via.

Pel que fa a la possibilitat que la reforma de la Llei de presidència arribi al ple del 3 de maig -on de moment només es preveuen els debats i votacions de propostes de resolució dels grups- la portaveu adjunt de JxCat va constatar que és «susceptible» que sí que hi entri. «Anirem actuant i valorant els diversos escenaris», va asseverar Geis, sobre les properes passes a seguir per investir un president i evitar la repetició d'eleccions: «Cal tenir en compte aquest context de repressió», va fer notar.

Finalment, Costa va subratllar que el procediment judicial alemany sobre l'extradició de Puigdemont no té terminis taxats ni tancats. D'aquesta manera, JxCat treballa en l'escenari que la justícia germànica no resoldrà abans del 22 de maig el procediment del president destituït. Aquest és el dia que es dissoldria automàticament el Parlament si abans no s'ha investit cap president, i es convocarien eleccions per a mitjans de juliol.