L'exconseller de Cultura, Santi Vila, va declarar ahir als jutjats d'Osca que sobre el cas Sixena «es va fer tot el que es podia fer». En aquest sentit, va recordar que l'ordre judicial es va complir «parcialment», ja que es van traslladar a l'Aragó les obres d'art que estaven al MNAC. Amb les obres del Museu de Lleida, però, va reconèixer que es va trobar davant un conflicte entre uns requeriments judicials i l'obligat compliment de la Llei de Patrimoni i de Museus de la Generalitat, que protegia la unitat de la col·lecció.

Vila va declarar durant mitja hora al jutjat d'instrucció 3 d'Osca i va respondre les preguntes de la fiscalia i de la jutgessa, però es va negar a respondre les preguntes de l'acusació particular, representada per l'advocat de Vilanova de Sixena, Jorge Español. L'exconseller va dir que espera que la jutgessa acabi arxivant el cas contra ell i el seu successor en el càrrec, Lluís Puig, perquè creu que van ajustar la seva conducta a dret. «Lamentablement», però, va afegir, «el conflicte s'ha polititzat i judicialitzat per interessos externs a l'àmbit cultural i de patrimoni».

L'exconseller de Cultura, Santi Vila, va arribar als jutjats d'Osca quan faltaven deu minuts per les 10 del matí, hora establerta per la jutgessa d'instrucció 3 per prendre-li declaració com a investigat pels presumptes delictes de desobediència i prevaricació en el cas Sixena. Abans d'entrar al Palau de Justícia d'Osca, acompanyat del seu advocat, Juan Segarra, va reconèixer sentir-se «resignat». Segons va explicar a la sortida, va defensar davant de la jutgessa que, com a representant de Cultura de la Generalitat, estava «absolutament obligat» a complir la legislació catalana.