L'exvicepresident català Oriol Junqueras, cessat per l'article 155, ha apressat avui la formació de Govern per "no desaprofitar" els resultats del 21D, a l'hora que el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha demanat un "últim servei" a Carles Puigdemont: deixar de bloquejar la situació actual.

Quan falten just tres setmanes perquè expiri, el pròxim 22 de maig, el termini legal perquè hi hagi una investidura a la presidència de la Generalitat que eviti la convocatòria automàtica d'unes noves eleccions, avui s'ha intensificat la pressió a l'entorn de Puigdemont perquè s'activi l'anomenat 'pla D', el d'una investidura efectiva.

En una entrevista per escrit a Catalunya Ràdio, des de la presó d'Estremera, Junqueras ha reclamat de nou formar "ja" un govern a Catalunya per "no desaprofitar" els resultats del 21D, i ha advertit que amb unes noves eleccions "arrisquem molt" per "tornar a la mateixa situació en el millor dels casos".

"Quan has guanyat un partit en unes circumstàncies molt difícils, l'important és aprofitar el resultat (...). La qüestió és què guanyem no fent govern. I no guanyem res perpetuant el 155", ha alertat el vicepresident català cessat, que ha fet també una crida a la CUP i als comuns per sumar i ser "part de la solució".

Però també, des del Govern espanyol, urgeixen els independentistes a investir un president de la Generalitat "compromès amb la legalitat".

Així, en una entrevista amb Efe, el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha enviat un "missatge" a Carles Puigdemont i l'ha instat a "fer un últim servei" a Catalunya: "Que deixi de mantenir bloquejada la situació i segrestat el conjunt de la ciutadania", permetent investir un president "compromès amb la legalitat".

"Això és el que necessita Catalunya, Espanya i el conjunt de la ciutadania. No té cap sentit mantenir bloquejada la situació com ha estat fent Puigdemont", ha defensat el delegat del Govern a Catalunya.

Per això, Millo ha aconsellat a Puigdemont que "escolti no només aquella majoria de catalans que no han apostat mai pel procés independentista i volen ja recuperar la normalitat institucional, sinó que escolti també una part important dels que sempre li han donat suport i que avui estan dient públicament que allò que necessita Catalunya és un Govern constitucional i estatutari".

Mentre planeja la incertesa sobre si hi haurà o no 'pla D', el que sí que és segur és que les forces independentistes volen aprovar en el ple del Parlament d'aquesta setmana la reforma de la Llei de Presidència per a una eventual investidura a distància de Puigdemont, una reforma que ha tombat el Consell de Garanties Estatutàries i que el Govern del PP ja ha anunciat que recorrerà si s'aprova.

La diputada de Ciutadans Lorena Roldán ha reiterat que si el president de la cambra catalana, Roger Torrent, no suprimeix del ple la reforma de la Llei de Presidència per fer una "investidura a mida" per a un "fugit de la justícia" com Puigdemont, el seu grup presentarà un recurs d'empara davant el Tribunal Constitucional per "vulneració de drets".

Des del PSC, el seu secretari d'Organització, Salvador Illa, ha criticat que Puigdemont "no faciliti" la formació d'un Govern pel seu "egoisme paralitzant", i troba "estrany i ridícul" que la majoria parlamentària independentista no es posi d'acord.

I, en clau nacional, el portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, ha criticat en una entrevista amb Efe el "silenci aterridor" del PSOE davant els drets col·lectius i individuals "amenaçats": els socialistes creuen que per la unitat d'Espanya "tot val", ha retret Pujol.