Un jutge de Martorell investiga pels delictes de discriminació i contra la integritat moral un dels nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca denunciat per la Fiscalia per instar alumnes fills de guàrdies civils a identificar-se a classe.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Martorell ha obert una investigació a aquest docent, David T., per la seva intervenció a classe del 20 d'octubre passat, en vigílies de la convocatòria d'una vaga estudiantil independentista.

De la seva banda, el titular del jutjat d'instrucció número 7 de Martorell té a les seves mans la denúncia de la Fiscalia contra els altres vuit professors de l'IES El Palau per les seves intervencions a classe el 2 d'octubre, en què suposadament van criticar l'actuació policial contra el referèndum il·legal, tot i que encara no ha decidit si l'admet a tràmit.

La Fiscalia va presentar fa uns dies una denúncia contra nou professors de l'IES El Palau de Sant Andreu de la Barca -centre en el qual estudien nombrosos fills de guàrdies civils que viuen a la caserna situada a la població-, per un delicte contra els drets fonamentals en la seva modalitat de lesió de la dignitat per motius de discriminació i un altre d'injúries greus contra cossos i forces de seguretat de l'Estat. En la seva denúncia, el ministeri públic manté que els nou professors van criticar l'actuació policial per impedir el referèndum i van crear un clima d'hostilitat cap als fills dels guàrdies civils, en les seves intervencions a classe els dies 2 d'octubre i 20 d'octubre passats. La denúncia de la Fiscalia s'ha dividit en dues, en funció del dia en què van succeir els fets, i de moment s'ha obert investigació per la intervenció d'un dels professors davant els seus alumnes el dia 20 d'octubre, quan a classe es parlava de la vaga estudiantil de 48 hores «a favor de la República» convocada per als dies 25 i 26 d'octubre.

Segons el ministeri públic, David, professor d'una assignatura optativa de 3r d'ESO, va demanar a classe que aixequessin la mà «els fills dels guàrdies civils» i, als que així ho van fer, els va dir que entenia que no se sumessin a la vaga «per la condició» dels seus pares i perquè aquests no eren independentistes. El professor els va instar llavors a acudir a l'institut en les jornades de vaga i a assistir a classe amb normalitat, de manera que, sosté la Fiscalia, va posar en «evidència» davant tots els alumnes els fills dels guàrdies civils, «assenyalant-los d'aquesta forma per ser blanc del rebuig i l'hostilitat dels seus companys d'aula».

La Fiscalia acusava en la seva denúncia aquest docent d'un delicte contra els drets fonamentals en la seva modalitat de lesió de la dignitat de les persones per motius de discriminació per nacionalitat, però el jutge instructor ha acordat investigar-lo també per un altre delicte contra la integritat moral.

La denúncia de la Fiscalia es dirigeix també contra vuit professors més de l'IES El Palau pels comentaris que van fer a classe el 2 d'octubre, en què segons el ministeri públic van titllar els guàrdies civils d'«animals», «bèsties que només saben clavar cops», «gossos rabiosos» o «salvatges», també en presència de fills d'agents de l'institut armat.