El lehendakari, Íñigo Urkullu, i la presidenta del Govern de Navarra, Uxue Barkos, han considerat que després de la dissolució d'ETA "es donen les condicions per acordar i donar els passos que obrin definitivament una nova etapa de convivència en la nostra societat" en la qual "la reparació integral a les víctimes constitueixi una tasca prioritària".

Els dos presidents han celebrat aquest divendres un acte conjunt al Palau de Bertiz, al nord de Navarra, on han llegit una declaració institucional en la qual han destacat que la fi d'ETA, "encara que arribi molt tard, té caràcter històric perquè permet començar a tancar definitivament una etapa negra de la nostra història".

En el document conjunt, tots dos governs assumeixen propostes i compromisos per "consolidar la convivència". Així, d'una banda, a curt termini proposen una "reflexió crítica global sobre el passat que, incloent explícitament la violència d'ETA, sigui compartida per primera vegada per totes les forces polítiques".

Així mateix, han advocat per aconseguir un consens sobre "adaptació de la política penitenciària al nou context" amb la totalitat dels partits polítics.

A mitjà termini, criden la consolidació d'una memòria plural i compartida", al va imposar de polítiques públiques de reconeixement i reparació de "totes les víctimes del terrorisme, la violència i les violacions de drets humans"; i a la promoció d'una educació i una cultura per a "la convivència i els drets humans de vocació preventiva davant el futur i els seus reptes emergents".

De la mateixa manera, tots dos governs es comprometen a promoure un grup de treball sobre política penitenciària entre el Govern de Navarra, el Govern Basc i l'Executiu central. Com a punt de partida s'emplaça als presos d'ETA a "desenvolupar les vies legals penitenciàries sobre la base dels principis de reconeixement del dany causat i reinserció".

En aquest sentit, advoquen per un procés d'acostament dels presos a presons "properes als seus llocs de residència", a aplicar "amb criteri humanitari les possibilitats que ofereix l'ordenament jurídic tant per a persones preses malaltes o amb menors al seu càrrec, com septuagenàries", i a promoure una "política de reinserció" amb "itineraris viables quan el risc de reincidència ha desaparegut fefaentment i definitivament".

"ETA JA NO UTILITZARÀ LA VIOLÈNCIA EN NOM DEL POBLE BASC"

En la seva intervenció, el lehendakari, Íñigo Urkullu, ha expressat la seva "alegria" perquè "ETA ja no estarà present en les nostres vides com una amenaça, ja no utilitzarà il·legítimament la violència en nom del poble basc". Un "fet històric", ha destacat Urkullu, que ha compartit "els profunds sentiments d'alleujament i alegria que sent la immensa majoria de la societat".

El lehendakari ha expressat el seu compromís de "seguir treballant per la convivència" i ha destacat que els Executius navarrès i basc "tenim un projecte de futur i esperança amb un objectiu central: la trobada social". "Avui ha acabat una cosa molt important. Tenim la ferma determinació de no parar. Seguim treballant per una convivència normalitzada", ha manifestat.

D'altra banda, Urkullu ha remarcat que "ETA desapareix com a amenaça però no com a trist record" ja que "queda la memòria de tot l'injust dany generat". En aquest sentit, ha criticat que ETA "no ha estat capaç d'expressar una paraula de rectificació dirigida a totes les víctimes". "Utilitzar la violència i la violació de drets humans com a arma política va ser un radical error humà, ètic, polític i democràtic", ha sentenciat.

El lehendakari ha expressat la seva "esperança d'una convivència integrada i integradora, justa i amb memòria". Sobre aquest tema ha recordat el "esforç de tantes i tantes persones, entitats socials, partits polítics i institucions treballant per la pau".

Finalment, ha compartit la seva "il·lusió de creure que les noves generacions podran créixer en una societat oberta i fermament compromesa amb els drets humans".

BARKOS ADVOCA PER "CONVERTIR LA TRAGÈDIA EN ESPERANÇA"

Per la seva banda, Uxue Barkos ha destacat que el comunicat de dissolució d'ETA "marca un nou temps" que "ens situa en un nou escenari en què nostra responsabilitat és la de convertir la tragèdia del passat en esperança de futur a partir" d'una memòria "justa i veritable".

Barkos ha reiterat el compromís de l'Executiu foral "en favor de la convivència" i ha afirmat que seguirà impulsant polítiques públiques centrades en el "reconeixement i la reparació del dolor provocat pel terrorisme i la violència, en el dret de les víctimes a la veritat i la justícia, i en la transmissió a les futures generacions d'una cultura de pau, perquè alguna cosa tan tràgic mai va haver de produir-se i ara hem de consolidar les bases perquè mai torni a repetir-se".

La presidenta navarresa ha ressaltat que la dissolució d'ETA "posa fi a un període històric fosc" en què "la convivència pacífica va quedar trencada en la nostra societat per els qui van acudir a la violència i van practicar el terrorisme". "ETA mai va haver d'existir perquè mai ningú va haver de creure que podia prendre les armes per atacar altres persones en la suposada defensa d'una idea o projecte", ha defensat.

Així mateix, ha criticat que el comunicat d'ETA "no ha projectat una mirada ètica i crítica a les conseqüències de la seva acció, reconeixent la injustícia del dany causat a les víctimes, a totes elles sense excepció".

Barkos ha advocat per "avançar en una memòria crítica del passat que reconegui el caràcter injust i injustificable de la violència". Una memòria que "recupera del passat el relat de l'esdevingut perquè recordem, perquè no oblidem", però que, al seu torn, és "una qüestió de futur" perquè les futures generacions "no oblidin l'ocorregut" i perquè les víctimes "no caiguin en l'oblit".

"La memòria és la base sobre la qual construir una convivència pacífica en una societat més ètica, més justa i més democràtica que doni resposta a la reparació integral a la qual tenen dret les víctimes", ha conclòs.