El president de la secció quarta de Dret Penal de la Comissió General de Codificació del ministeri de Justícia, a la qual el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha encarregat un estudi sobre la tipificació en el Codi Penal dels delictes d'agressió sexual i abús, després de la sentència que condemna els cinc membres de La Manada per un delicte d'abús i els absol d'agressió sexual, constarà de dones expertes juristes.

Així ho va confirmar ahir a Europa Press el president de la secció, Esteban Mestre, que va precisar que per a aquest encàrrec en concret ha proposat sis dones. La secció és composta de manera general per un total de 20 homes, fet que havia indignat tant partits polítics com les organitzacions feministes, que no entenien que aquesta revisió es fes sense comptar amb cap experta.

Després de conèixer-se que finalment sí que hi haurà dones en aquesta revisió, la portaveu d'Igualtat del PSOE, Ángeles Álvarez, es va mostrar «orgullosa d'haver forçat» el Govern a prendre aquesta decisió, segons va asse-nyalar en el seu compte personal de Twitter. Tot i això, va apuntar que seguiran treballant perquè l'actual reglament d'aquest òrgan garanteixi la presència de dones. Álvarez denunciava la composició completament masculina d'aquesta comissió poc després que es fessin públics els noms. En aquest sentit, recordava que el reglament de l'òrgan permet que estigui compost de 30 membres, enfront dels 20 amb els quals compta ara. Per això, la diputada va demanar a Catalá incloure-hi deu dones expertes en dret discriminatori i violència de gènere.

La socialista també advertia que aquesta situació suposa el trencament de la Llei d'Igualtat, que en dos dels seus articles obliga els poders públics al fet que els nomenaments es realitzin de forma equilibrada (almenys el 40%-60%). També la seva homòloga d'Units Podemos, la diputada d'En Marea, Ángela Rodríguez, va celebrar aquesta decisió. «El feminisme està aconseguint canviar les estructures de l'Estat, tenir un relat de país i generar esperança», va escriure a les xarxes.

Vint homes i cap dona

En la llista original publicada al web del ministeri de Justícia, la secció, presidida per Esteban Mestre, apareix composta per un total de vint homes i cap dona. Es dóna el cas que en la resta de seccions de la Comissió General de Codificació del ministeri de Justícia -Dret Civil, Mercantil, Públic i Processal- sí que hi ha dones, encara que en menor proporció al nombre d'homes.

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, va anunciar divendres passat, 27 d'abril, que el ministeri de Justícia ja s'havia posat en contacte amb aquesta comissió per valorar si la tipificació d'aquests delictes d'abusos i agressió sexual que daten del Codi Penal de l'època de Felipe González (1995) està convenientment reflectida en l'ordenament jurídic o cal fer-ne una actualització.

Ahir, Méndez de Vigo va dir que ignora la composició d'aquesta secció. «Sóc un modest portaveu i ignoro com és la composició de la secció», va afirmar durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Un total de 20 homes i cap dona constitueixen aquest òrgan al qual el ministre Catalá ha encarregat l'estudi.