La Declaració d'Arnaga, que ha servit per escenificar el final d'ETA, va fer ahir una crida al «diàleg polític entre totes els actors principals» per superar definitivament el conflicte al País Basc i va mostrar la seva confiança que serveixi perquè es converteixi en una «solució justa, global i duradora».

El text -llegit en èuscar, francès, anglès i castellà des de Villa Arnaga, a Kanbo (País Basc francès)- destaca que «recórrer només a mesures de seguretat i presó és rarament eficaç». «La pau no és un joc de suma zero sinó un assumpte de voluntat política on les dues parts es posen d'acord per aconseguir els seus objectius a través de mitjans polítics i democràtics», afegeix la declaració, que també fa constar que el punt del text consensuat al Palau d'Aiete el 2011, a Sant Sebastià, que instava ETA i el Govern espanyol a dialogar, no es va complir. Així mateix, alerta que basant-se en l'experiència en conflictes en què els mediadors han estat involucrats, el procés de reconciliació és una qüestió que «requereix molt de temps» ja que «les ferides perduren i les famílies i comunitats continuen dividides».

El grup dels mediadors internacionals, que ahir van assistir a Kanbo amb l'advocat sud-africà Brian Currin al capdavant, van avalar la retòrica del final disse-nyat per la banda, parlant de «presos polítics» i «víctimes del conflicte». Així mateix, van llançar retrets al Govern espanyol per no asseure's a negociar amb la banda, alhora que van exigir l'acostament dels presos etarres al País Basc. Els mediadors tampoc van fer cap referència als crims etarres i van insistir en les crítiques al Govern per no «reintegrar els presos» ni buscar el que van qualificar de «pau duradora» o « pau veritable».

Presències i absències

Abans de la lectura de la Declaració d'Arnaga, diversos dels mediadors internacionals van fer breus intervencions en un acte davant de més d'un centenar de persones, entre les quals hi havia una àmplia representació internacional formada per Currin, juntament amb el seu col·laborador Alberto Spektorowsky; l'excap de gabinet de Tony Blair, Jonathan Powell; i el líder del Sinn Fein, Gerry Adams.

En l'àmbit local, hi van assistir membres de diversos partits polítics, com el PNB i EH Bildu, amb Andoni Ortuzar i Arnaldo Otegi, respectivament, al capdavant; i Podem, mitjançant Eukene Arana; representants sindicals, com l'exlíder de LAB, Rafel Díez Usabiaga, que va sortir de la presó a mitjan agost de l'any passat.

En canvi, no van ser presents el lehendakari, Iñigo Urkullu, i la presidenta de Navarra, Uxue Barcos, que van llegir una declaració institucional conjunta més tard.

Avaladors internacionals

L'expresident de l'ONU Koffi Anan, que no va ser present a l'acte, va fer arribar una declaració en què destacava que amb la fi d'ETA «acaba l'últim conflicte armat a Europa», i que per aquest motiu hauria de ser un dia «celebrat per tothom» en una jornada que també va qualificar «d'històrica». Per a Anan, present a la declaració d'Aiete del 2011, «els conflictes poques vegades es poden resoldre amb les armes», i el final d'aquest procés «és una mostra que el diàleg polític és determinant per construir una pau duradora», va dir l'exdirigent de l'ONU.

Pel que fa al líder del Sin Feinn, Gerry Adams, va afirmar que el d'ahir era «un moment històric» per al País Basc i va aplaudir la decisió de la banda: «És molt important la conciliació», va concloure.