La via de la investidura a distància tira endavant. El Parlament va aprovar divendres al migdia la reforma de la llei de Presidència, gràcies als 70 vots a favor de JxCat -el grup impulsor-, ERC i la CUP. Els 64 diputats de la resta -Cs, PSC-Units, CatECP i PPC- hi han votat en contra.

El text aprovat té com a objectiu validar una eventual investidura a distància i habilitar els òrgans governamentals perquè puguin operar el total de les seves funcions, si cal, des de l'estranger.

En un debat tens, el portaveu adjunt de JxCat Albert Batet va avisar que l'independentisme no es rendirà, així com tampoc ho farà el líder de la formació, Carles Puigdemont. Per a ERC, Antoni Castellà ha assegurat que «la República serà una realitat», agradi o no a les formacions constitucionalistes. Per a la CUP, Maria Sirvent ha advertit els altres grups independentistes que no volen «resseguir els límits de l'autonomia» a través de la reforma de la llei de la Presidència.

Per l'oposició, Inés Arrimadas ha rebutjat la llei «feta a mida» al president destituït. Miquel Iceta s'ha dirigit a JxCat: «Per què s'entesten en camins que no porten enlloc?» Xavier Domènech ha criticat que Puigdemont decideixi per tot un poble, i el diputat del PPC Santi Rodríguez ha retret als independentistes que «potinegin» les lleis al servei «exclusivament» del líder de JxCat.

La proposició de llei, tramitada per lectura única, gràcies als vots de JxCat, ERC i la CUP, preveu que en cas «d'absència, malaltia o impediment» del candidat a la investidura el ple pot autoritzar que presenti el programa i sol·liciti la confiança «per escrit o per qualsevol altre mitjà previst en el Reglament». Així mateix, que els consellers puguin assistir a reunions del Govern «a distància».

El ple ha tombat totes les esmenes de l'oposició, tant les del PSC i PP que exigien la presència del candidat a l'hemicicle, com la de Cs, que apuntava que, tenint en compte «l'advertida inconstitucionalitat i antiestatutarietat global» de la iniciativa legislativa, es proposava la retirada de la proposició.

Al seu torn, el portaveu del Govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va informar divendres que l'Executiu va decidir sol·licitar l'informe preceptiu al Consell d'Estat, previ al recurs contra la modificació de la Llei de la Presidència davant el Tribunal Constitucional, que significarà la seva paralització.

En la roda de premsa després del Consell de Ministres, Méndez de Vigo va explicar que es va acordar «iniciar els tràmits» i sol·licitar aquest informe perquè es pugui recórrer després la nova normativa davant el Tribunal Constitucional. Va considerar que seria bo que el Parlament no fes passos que estan «abocats al fracàs des del principi», i va recordar al president d'aquesta Cambra, Roger Torrent, i als membres de la Mesa que ja han estat advertits pel Tribunal Constitucional de les «il·legalitats en les quals poden incór-rer». Així, va insistir que les responsabilitats que tenen per aquesta actuació han estat determinades «amb tota claredat» pel Constitucional, i els va instar a aprendre i no repetir «errors del passat», com els dels dies el 6 i 7 de setembre.