El president del Govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va assegurar ahir mitjançant una declaració institucional que ETA «no aconseguirà res» amb la seva dissolució, perquè «no hi ha hagut ni hi haurà impunitat» pels seus crims.

«Desapareix ETA, però els seus crims se seguiran investigant, els delictes se seguiran jutjant i les condemnes se seguiran complint», va dir des de la Moncloa coincidint amb l'acte a Iparralde d'escenificació de la desaparició de l'organització. El president espanyol va assegurar que el d'ahir no era un dia de celebració i «sí de reconeixement i suport a les 853 víctimes d'ETA, els centenars de ferits i els seus familiars». En tot cas, va apuntar que sí que cal veure amb «satisfacció» com la «fe democràtica» ha permès vèncer el terror, i els ciutadans es poden sentir membres «d'una societat que sap plantar cara als qui d'una o altra manera pretenen trencar la nostra convivència en pau».

En una compareixença sense preguntes de poc més de cinc minuts, Rajoy va voler dedicar les seves primeres paraules a les 853 persones assassinades per ETA en 50 anys, i va convidar la societat espanyola «a recordar-les una a una», en un homenatge «que es mereixen». «Tenien com tots una vida al davant», va dir, «però no la van poder gaudir» perquè «van ser assassinades injustament» i els devem «un record», igual que als «centenars d'espanyols que van poder sobreviure a la violència terrorista però pateixen per sempre la seva crueltat».

El president espanyol també va assegurar que no es poden fer distincions ni categories de víctimes, i «no hi ha lloc per a les justificacions ni les excuses», i va afirmar que en una jornada com la d'ahir «els protagonistes no poden ser el assassins, sinó les víctimes». En aquest marc, Rajoy va fer un repàs de la lluita contra la banda terrorista i les claus de la victòria de l'Estat, començant -va dir- pel moment en què es «va assumir que l'únic relat de la lluita contra ETA és el de les víctimes».