El lehendakari, Íñigo Urkullu, i la presidenta del Govern de Na-varra, Uxue Barkos, van considerar ahir que, després de la dissolució d'ETA, «es donen les condicions per acordar i donar els passos que obrin definitivament una nova etapa de convivència en la nostra societat» en la qual «la reparació integral a les víctimes constitueixi una tasca prioritària».

Els dos presidents van celebrar un acte conjunt al Palau de Bertiz, al nord de Navarra, on van llegir una declaració institucional en la qual van destacar que la fi d'ETA, «encara que arribi molt tard, té caràcter històric perquè permet començar a tancar definitivament una etapa negra de la nostra història». En el document conjunt, tots dos governs assumeixen propostes i compromisos per «consolidar la convivència».

Així, d'una banda, a curt termini proposen una «reflexió crítica global sobre el passat, que, incloent explícitament la violència d'ETA, sigui compartida per primera vegada per totes les forces polítiques». I d'altra banda, advoquen per aconseguir un consens sobre «adaptació de la política penitenciària al nou context» amb la totalitat dels partits polítics. A mitjà termini, criden a la consolidació d'una memòria «plural i compartida» per imposar polítiques públiques de reconeixement i reparació de «totes les víctimes del terrorisme, la violència i les violacions de drets humans»; i a la promoció d'una educació i una cultura per a «la convivència i els drets humans». De la mateixa manera, tots dos governs es comprometen a promoure un grup de treball sobre política penitenciària amb l'Executiu central.