Diverses fonts de Junts per Catalunya consultades per l'ACN van constatar ahir que no pateixen pel calendari. De fet, reiteren que no s'esgotaran els terminis i que, en cas que fos necessari, el quart candidat serà investit amb prou marge de temps. Aquestes fonts també estan convençuts que Sànchez renunciarà a la seva candidatura ben aviat per donar pas a Puigdemont de nou.

D'altra banda, la mesa del Parlament es reunirà dilluns que ve a la tarda per ratificar la versió traduïda al castellà de la reforma de la llei de la Presidència, un tràmit necessari perquè el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en publiqui el text. A partir d'aleshores, el president espanyol, Mariano Rajoy, haurà de signar la normativa. Des de JxCat tenen clar que el líder del PP no té alternativa a firmar el text, ja que hi està obligat.

En un altre àmbit, Pujol també ha anunciat que el grup proposarà de manera «immediata» un «comissionat especial» que, des del Govern, reconegui, escolti i censi tota la gent que ha patit problemes a partir de l'aplicació de l'article 155. Així mateix, JxCat també proposarà la creació d'una comissió d'investigació parlamentària del 155: «Cal posar llum i respondre les preguntes que els ciutadans tenen dret a fer-se».

Un litigi «estratègic»

L'advocat de Meritxell Serret i Toni Comín, Gonzalo Boye, i el de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, veuen els processos judicials dels polítics catalans com un «litigi estratègic» europeu. Alonso-Cuevillas considera que «allò que passi a fora tindrà efectes en el que passi a dins», i per aquesta raó creu que s'han de centrar a resoldre els «quatre litigis» en jutjats europeus per aconseguir millores en la resta de processos judicials oberts a l'Estat espanyol. En aquesta línia, Boye va demanar ahir «paciència» i que, quan s'hagin resolt les euroordres que hi ha actives, treballin «tots junts» pel «problema», que segons el lletrat «està a Madrid». Els dos advocats van coincidir en una taula rodona durant el primer Congrés Català en Defensa de l'Estat de Dret que va organitzar Òmnium Cultural.