Setmana intensa al Tribunal Suprem. Avui i demà el jutge Pablo Llarena ha citat els processats que no són a la presó per comunicar-los formalment per quins delictes els porta a judici. Cap d'ells està processat pel delicte de rebel·lió.

Avui estan previstes les declaracions indagatòries dels exmembres de la mesa Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó (l'únic que actualment és diputat), Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, processats per desobediència. Tots, a excepció de Nuet, van haver de pagar 25.000 euros de fiança per eludir la presó el mes de novembre passat.

Demà compareixeran davant Llarena els consellers destituïts Meritxell Borràs i Carles Mundó i l'exconseller Santi Vila -tots processats per desobediència i malversació- i també l'exdiputada i actual portaveu del secretariat nacional de la CUP, Mireia Boya, processada només per desobediència.

Les acusacions

El jutge Llarena considera que Borràs, Mundó i Vila també van eludir els requeriments del tribunal de garanties en aprovar el decret que regulava la convocatòria del referèndum. A més, en la seva ordre de processament, assenyala que aquests consellers van autoritzar als seus departaments les accions i contractacions necessària per fer possible la celebració de la consulta il·legal, així com la disposició de fons públics destinats per a altres finalitats.

Borràs i Mundó van estar un mes a la presó i van sortir-ne el 4 de desembre després de pagar 100.000 euros de fiança. En el cas de Vila, només va passar una nit a la presó el novembre, mentre abonava els 50.000 euros de fiança fixats, en aquell moment, per la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

A part d'aquestes citacions, la Sala d'Apel·lacions celebra dimecres una vista per estudiar els recursos contra l'empresonament dels consellers destituïts Dolors Bassa, Josep Rull, Jordi Turull, Raül Romeva i l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell. Tots estan empresonats des del 23 de març i sortiran dels centres penitenciaris per comparèixer davant els magistrats de la sala. Bassa i Romeva, però, han demanat no ser presents a la vista. L'alt tribunal els ha convocat per a 2/4 de 12 del migdia perquè estiguin presents en el moment que les parts exposaran els seus arguments davant la Sala d'Apel·lacions.

Turull, Rull, Romeva i Bassa ja havien estat un mes a la presó i havien sortit en llibertat provisional el 4 de desembre, després de pagar una fiança de 100.000 euros. En el cas de Forcadell, només havia passat una nit a la presó mentre feia efectiu el pagament de la fiança de 150.000 euros.

El jutge Llarena acaba aquesta setmana les declaracions indagatòries. Els dies 16,17 i 18 d'abril van comparèixer davant del jutge els nou empresonats del procés: Oriol Junqueras, Joquim Forn, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carme Forcadell i Dolors Bassa.

Aquestes vistes, a priori, són breus i els processats solen dir només si accepten o no els delictes pels quals se'ls processa i se'ls porta a judici.

En aquella ocasió, però, els consellers destituïts van aprofitar per aportar la seva visió del procés judicial i defensar que no han d'estar en presó preventiva. En alguns casos (com ara Cuixart, Sànchez i Junqueras) van carregar contra la instrucció del jutge Llarena, a qui van acusar de «criminalitzar el procés».

També van ser molt crítics Rull i Turull, que van acusar Llarena de posar-los a la presó com a «presos polítics» i li van demanar que fes «justícia i no política», afirmant que no existeix separació de poders.

Aquesta setmana és el torn dels encausats que estan en llibertat provisional. Llarena també ha processat Puigdemont i la resta d'investigats que són a l'estranger, però en el seu cas no els ha citat perquè, de moment, no estan sota l'acció de la justícia.