Els exmembres sobiranistes de la mesa van defensar ahir davant el jutge Pablo Llarena que van actuar sota el criteri de la «inviolabilitat parlamentària». Lluís Guinó, Lluís Corominas i Anna Simó van estar poc més de cinc minuts dins la sala. Van negar els fets pels quals el jutge Llarena els processa per desobediència i es van reafirmar en la declaració que ja van fer davant el jutge el 9 de novembre.

En el cas d'Anna Simó, només va respondre dues preguntes de la seva lletrada per negar els fets i defensar l'actuació de la mesa sota la «inviolabilitat parlamentària». Lluís Corominas, en canvi, no va declarar i es va reafirmar en el que ja va dir el 9 de novembre. Un cop acabades les declaracions, sol·licitaran per escrit al jutge que els aixequi les mesures cautelars. Tots, a excepció de Nuet, estan en llibertat provisional i han de presentar-se setmanalment davant el jutge, no tenen passaport i tenen prohibit sortir del territori espa-nyol. També van haver d'abonar 25.000 euros en concepte de fiança per eludir la presó.

El diputat de JxCat Lluís Guinó va explicar que demanaran que s'aixequin les mesures cautelars ja que porten mig any -des del 9 de novembre- anant totes les setmanes al jutjats a signar i, durant aquest temps, tots han complert amb aquest tràmit imposat per Llarena. Per això, un cop fet el tràmit de la declaració indagatòria, sol·licitaran que se'ls aixequin aquestes mesures. No sol·licitaran, però, que se'ls retorni la fiança de 25.000 euros que van abonar al novembre ja que entenen que el tribunal vol els diners com un dipòsit en cas que, quan hi hagi judici, hagin d'afrontar multes pel delicte de desobediència.

Les compareixences de Simó, Guinó i Corominas van ser molt breus i qui es va esplaiar més va ser el diputat de Catalunya en Comú-Podem, Joan Josep Nuet, que va respondre totes les preguntes a excepció de l'acusació popular exercida per VOX. En el cas de Ramona Barrufet, no va viatjar a Madrid per motius de salut i el jutge Llarena la va fixar per al 21 de maig.

A la sortida del Suprem, Nuet -l'únic sense cautelars- va explicar que va votar a favor de tramitar iniciatives com la Llei del referèndum o la de transitorietat però que després al ple sempre s'hi va oposar. Entén, va dir, que l'única cosa que van fer els membres de la mesa és «tramitar iniciatives» i que això no contradiu les resolucions del TC.

També va afegir que els membres de la mesa no són «experts constitucionalistes» i que es poden equivocar donant tràmit a algunes iniciatives però que per això «no es pot posar ningú a la presó».