El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va sentenciar ahir que la vaga general del 8-N va ser legal. En la interlocutòria, els magistrats de la sala social del TSJC exposen que la vaga no va ser abusiva i que la Intersindical-CSC tenia «legitimitat» per convocar-la. A més, subratllen que no hi ha proves que la finalitat de l'aturada fos «exclusivament política».

Així, l'alt tribunal desestima la demanda que Foment del Treball va presentar contra el sindicat minoritari en què la patronal sol·licitava declarar il·legal la vaga del 8 de novembre en considerar que tenia objectius polítics. Foment va presentar a finals de novembre una demanda contra el sindicat perquè considerava que l'aturada del 8-N tenia «motivacions polítiques» i per tant era «il·legal», perquè no es va convocar amb el termini mínim legalment previst de 10 dies i va al·legar també que el sindicat convocant només representa el 0,4% dels treballadors i, per tant, no té legitimitat per convocar una vaga general. A més, també va exigir una indemnització d'un mínim de 100.000 euros per danys i perjudicis ocasionats al teixit empresarial.

La patronal ja va demanar, prèviament a la presentació de la demanda, mesures cautelars per suspendre l'aturada, que el TSJC va desestimar la nit abans de la vaga general. La Intersindical-CSC va assegurar que totes les vagues generals tenen un component polític, però defensava que la del 8 de novembre tenia raons econòmiques i laborals al darrere, com la suspensió de lleis socials del Parlament per part del TC o el decret del govern espanyol que va facilitar la fugida d'empreses de Catalunya.

Per la seva banda, la fiscalia va donar suport al sindicat en considerar que el caràcter polític de la vaga «no ha quedat acreditat», tot i admetre que «tota vaga té fonamentació política» i en aquest cas la situació política, com la intervenció de la Generalitat, provocava un «motiu laboral perfectament admissible».

Ahir, l'advocat de Foment José Luis Salido va afirmar que respecta la sentència del TSJC que declara legal l'aturada. Salido va explicar que estudiaran la sentència i, en especial, la «nova fórmula» jurídica de «vaga mixta» que utilitza el tribunal. Per la seva banda, la Intersindical-CSC va celebrar que la sentència «subscriu tot l'argumentari» de la seva defensa.