JxCat espera la suspensió de la Llei de presidència per activar l'alternativa a Carles Puigdemont amb un candidat, encara per decidir, que se sotmetria a una investidura el 14 de maig i en la qual podrà ser elegit en segona volta perquè el Tribunal Constitucional (TC) ha mantingut els vots delegats de Puigdemont i Toni Comín.

Aquesta és l'agenda que té sobre la taula JxCat, que manté en les últimes hores contactes amb ERC per al tram final de la investidura i la formació del futur Govern, en què el grup de Puigdemont vol aplicar la «restitució» dels consellers cessats que ho vulguin, mentre que Esquerra dóna prioritat a governar de forma efectiva, segons fonts sobiranistes consultades per Efe. JxCat, segons fonts d'aquest grup, va traslladar ahir a la CUP el full de ruta que va decidir el cap de setmana passat a Berlín, encara que els antisistema, que només ofereixen els seus quatre vots si són per investir Puigdemont i mantenen l'abstenció davant qualsevol altre candidat, ja no seran imprescindibles en segona volta, la qual cosa possibilita la investidura d'un candidat alternatiu en segona votació amb l'abstenció de la CUP.

En aquest context, des de JxCat esperen que el Consell de Ministres impugni aquesta setmana davant el TC la Llei de presidència -pensada per intentar investir Puigdemont a distància- i que el tribunal la suspengui, moment en el qual l'expresident de la Generalitat, segons fonts sobiranistes, preveu traslladar un missatge públic per anunciar el seu successor.

Encara no està tancat però Puigdemont podria repetir el format que va utilitzar l'1 de març passat, quan va aparèixer en un vídeo publicat a les xarxes socials i va anunciar que renunciava provisionalment a la investidura per donar pas a Jordi Sànchez, un pla que tampoc va prosperar tal com va passar amb el tercer candidat, Jordi Turull. Quan falten dues setmanes per a la data límit del 22 de maig, JxCat no desitja esgotar els terminis, i planteja que el ple d'investidura del candidat alternatiu -que haurà de convocar el president del Parlament, Roger Torrent- sigui el dilluns 14 de maig i la segona volta dimecres, segons fonts de la formació consultades per Efe. Altres fonts, però, asseguren que la investidura es farà abans de dimecres perquè aquell dia és previst que el jutge de Brussel·les es pronunciï i els independentistes podrien no disposar del vot delegat de Comín.

Quant al nom del candidat, la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, va remarcar que correspon a Puigdemont designar-lo i «és possible que internament ho tingui decidit», encara que fins on ella sap «la decisió no està presa» en el sentit que no ha estat comunicada. Artadi és precisament un dels noms que han sonat per succeir Puigdemont, juntament amb Josep Costa, Eduard Pujol, Marc Solsona, Marta Madrenas, Antoni Morral, Quim Torra, Albert Batet i Ferran Mascarell. Però en ser preguntada a Catalunya Ràdio per si ha meditat si acceptaria una eventual proposta de Puigdemont per ser presidenta, Artadi es va limitar a respondre: «Tots estem a disposició del president Puigdemont».