El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que Washington es retira de l'acord nuclear signat el 2015 amb Iran, durant una compareixença feta pel mandatari a la Casa Blanca. «Anuncio que Estats Units es retira de l'acord nuclear amb Iran», va manifestar el mandatari, que va recalcar que Washington aplicarà «el nivell més alt » de sancions econòmiques contra Iran.

Així, va argumentar que «si es permet que aquest acord segueixi en peu, aviat hi haurà una carrera armamentística al Pròxim Orient. Tothom voldrà tenir les seves armes preparades per al moment en el qual Iran tingui les seves», va dir. En la seva compareixença, Trump va afirmar que «el règim d'Iran és el principal estat patrocinador del terrorisme» i va acusar Teheran «d'atiar» els conflictes al Pròxim Orient», i va acusar el país centreasiàtic de donar suport a grups com «Hezbol·là, Hamàs, els talibans i Al-Qaeda». L'acord, assolit el 2015 entre l'Iran, els EUA, la Unió Europea, Rússia i la Xina, va permetre la suspensió del programa nuclear de Teheran.

«Durant anys, Iran i els seus agents han bombardejat ambaixades i instal·lacions militars nord-americanes, assassinat a centenars de militars nord-americans i segrestat, empresonat i torturat a ciutadans nord-americans», va assenyalar. «Cap acció adoptada pel règim ha estat més perillosa que la seva cerca d'armes nuclears i els mitjans per utilitzar-les», va sostenir Trump, abans d'assegurar que l'acord de 2015 «va permetre a Iran continuar enriquint urani i, amb el temps, arribar al límit de l'avanç nuclear».

En aquest sentit, va criticar que «l'acord va aixecar nocives sancions econòmiques sobre Iran a canvi d'uns límits molt febles sobre l'activitat nuclear del règim, sense límits a la resta del seu comportament maligne, incloses les seves activitats sinistres a Síria, Iemen i altres llocs del món». Per això, el mandatari va titllar de «desastrós» l'acord i va dir que «va suposar una gran vergonya per a ell com a ciutadà i per a tots els ciutadans d'Estats Units», abans de ressaltar que «es va poder haver aconseguit fàcilment un acord constructiu al seu moment».

«Al centre de l'acord amb Iran resideix la gegant ficció que un règim assassí desitjava únicament un programa nuclear pacífic», va indicar, al mateix temps que va assegurar que Washington compta amb «proves definitives» que «aquesta promesa era una mentida». Així, va citar els «documents d'Intel·ligència publicats la setmana passada per Israel» i va recalcar que «mostren de forma concloent que el règim d'Iran té un historial de recerca d'armes nuclears».

Per la seva banda, el president d'Iran, Hassan Rohani, va criticar ahir la decisió del seu homòleg nord-americà, Donald Trump, de retirar-se de l'acord nuclear signat el 2015 i va recalcar que Teheran «ha complert en tot moment amb les seves obligacions i romandrà en el pacte». En un discurs televisat emès minuts després de l'anunci de Trump, el mandatari iranià va assenyalar que Washington «sempre ha estat hostil» amb Iran i altres països de la regió.

D'altra banda, el president nord-americà també va afirmar ahir que el secretari d'Estat, Mike Pompeo, havia iniciat durant la jornada un viatge cap a Corea del Nord per preparar la seva cimera amb el líder del país asiàtic, Kim Jong Un. «S'estan fent plans, s'estan construint relacions», va dir Donald Trump durant la roda de premsa a la Casa Blanca en la qual va anunciar que Washington es retira de l'acord nuclear amb Iran.