El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir que els tres nord-americans detinguts per Corea del Nord van ser alliberats en el que considera com un «gest de bona voluntat» per part del líder nord-coreà, Kim Jong-un, de cara a la seva esperada cimera bilateral en les properes setmanes.

«Estic encantat d'informar-los que el secretari d'Estat, Mike Pompeo, està en l'aire i de tornada de Corea del Nord amb els tres meravellosos cavallers que tothom té tantes ganes de veure», va indicar Trump al seu comptede Twitter, en referència a Kim Dong Chul, Tony Kim i Kim Hak Song, els tres nord-americans detinguts al país asiàtic. «Semblen estar en bon estat de salut», va precisar Trump, indicant que els tres, al costat de Pompeo, aterrarien a la base aèria d'Andrews a les 2.00 (hora nord-americana) i que ell estaria allà per rebre'ls.

D'altra banda, Trump va indicar que Pompeo, que va assumir la setmana passada el càrrec de secretari d'Estat, va mantenir una «bona trobada» amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un, amb el qual ja es va veure l'abril quan encara era director de la CIA. En aquesta trobada, tal com s'esperava, «s'ha fixat la data i el lloc» per a l'esperada cimera entre Trump i Kim, segons va assenylar el president nord-americà al seu Twitter.

En un missatge en aquesta mateixa xarxa social, Pompeo va ratificar que havia mantingut «trobades productives a Pyongyang amb Kim Jong-un i que havia fet progressos». En un comunicat posterior, la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Sanders, va confirmar l'alliberament dels tres nord-americans, «que semblen estar en bon estat de salut i van poder pujar pel seu propi peu a l'avió».

«Gest de bona voluntat»

«El president Trump aprecia l'acció del líder Kim Jong-un d'alliberar aquests ciutadans nord-americans i considera això un gest positiu de bona voluntat», va precisar Sanders. L'alliberament dels tres ciutadans nord-americans detinguts pel règim nord-coreà era esperada, atès que Washington l'havia estat reclamant com a senyal de bona voluntat per part de Pyongyang de cara a la reunió entre els líders dels dos països.

D'altra banda, Gina Haspel, la candidata del president Trump per dirigir la CIA, va prometre ahir davant el Senat que sota el seu mandat no s'autoritzaran tècniques d'interrogatori com les utilitzades després dels atemptats de l'11 de setembre del 2011.