La comissió que ha de revisar la tipificació dels delictes sexuals arran de la sentència de La Manada no començarà a treballar fins que l'estructura que la constitueix sigui «equilibrada» entre homes i dones. Això és el que van acordar els integrants durant la primera reunió celebrada ahir.

El ministeri de Justícia ha fet l'encàrrec a aquest òrgan consultiu per tal que revisi quins canvis es poden introduir al Codi Penal pel que fa als delictes d'abús i agressió sexual. La Comissió General de Codificació -en la secció penal- és formada de manera permanent per 20 homes. Davant les crítiques, el ministeri va incorporar tres dones juristes com a vocals adscrites per abordar aquesta reforma concreta (en va proposar cinc però dues van declinar entrar-hi). Des de la comissió, però, demanen que s'ampliï el nombre de vocals permanents i que hi hagi un equilibri real entre els dos sexes per abordar aquesta i d'altres reformes que puguin venir més endavant. Fins que això no passi, asseguren que no es tornaran a reunir.

La primera reunió per abordar els canvis legislatius a l'entorn dels delictes sexuals no va servir per avançar en la matèria. Enmig de la polèmica sobre la seva composició, la comissió va decidir per unanimitat no començar a treballar fins que l'estructura sigui «equilibrada» entre homes i dones. «Fins que això no passi i hi hagi una reestructuració, no estarem en condicions d'assumir l'encàrrec del ministeri de Justícia», explicava un dels integrants a la sortida de la comissió, Enrique Penaranda. La comissió és formada per 20 persones actualment, però la xifra de vocals permanents pot arribar a 30. Per això, reclamen que s'ampliï la composició i s'hi sumin, de manera permanent, dones juristes.

En un comunicat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va fer seva la proposta de la comissió i va apuntar que ja va «en la línia» del que treballavan el ministeri quan va decidir incorporar tres membres més de manera provisional per a aquest cas.

D'altra banda, ahir es van conèixer les polèmiques declaracions d'un professor d'Economia de la Universitat de Santiago -sancionat el 2016 per fer comentaris sobre l'escot d'una alumna- que va assegurar en un vídeo a Facebook que el que va succeir aquella nit a Pamplona va ser «un simple episodi de gresca» i que tot el que va venir després de la sentència va ser un «esperpent social».