El discurs d´investidura divideix els representants polítics de la Catalunya Central. Només els líders del PDeCAT i ERC defensen en la seva totalitat les paraules de Torra, i el de la CUP es mostra crític perquè el discurs anava encaminat a aconseguir els vots de la seva formació.

Per la seva banda, els representants de les formacions polítiques no independentistes critiquen que Quim Torra no es dirigís ahir a la totalitat dels catalans i només es referís als ciutadans independentistes. Temen que l´acció de govern es basi en la confrontació amb les institucions públiques de l´Estat espanyol.

És el discurs més radical que ha fet un presidenciable a la Generalitat»

Per al portaveu de Cs a Manresa, Andrés Rojo, es tracta del discurs «més radical que ha fet qualsevol altre presidenciable a la Generalitat». El representant polític de Cs té clar que Torra «busca un xoc de trens i la fractura entre els catalans», i es queixa que l´aspirant a presidir el Govern català no hagi fet «ni un mínim d´autocrítica i no ha dit què pensa fer en matèria de polítiques socials». Afegeix que Torra «només s´ha adreçat a una part dels catalans i el seu discurs podria ser abraçat fins i tot per independentistes radicals, com els de la CUP», i sentencia dient que «és clar que és un titella de Puigdemont». Rojo esperava que el to de Torra fos un altre.

Cal remarcar que l´acció de govern estarà marcada pel mandat democràtic de l´1-O»

Per a la presidenta del PDeCAT, Ivet Castaño, el discurs de Quim Torra ha estat carregat de «solemnitat», tal com corresponen els discursos dels presidenciables. En aquest sentit, destaca el fet que Torra comencés el discurs explicitant «que ell ahir no havia de ser a la cambra com a presidenciable» i fent referència a la situació anòmala que viu el país amb membres del Govern cessat a la presó o a l´exili. També destaca el fet que Torra hagués dit que el seu executiu «estarà marcat pel mandat democràtic que va sortir del referèndum de l´1-O i la construcció de la república». També li va agradar que parlés de polítiques públiques i va fer referència, entre altres qüestions importants, a les polítiques de gènere.

Torra ha estat escollit per Puigdemont i el seu llegat hi serà present»

Per a la sallentina Mirella Cortès, que ocupa un escó al Senat, Quim Torra «ha volgut adreçar-se a tot l´espectre independentista de la cambra». Per a Cortès, la d´ahir era una jornada important per al país. Sobre les crítiques que Torra actua al dictat de Puigdemont, la senadora de Sallent explica que «Quim Torra ha estat escollit per Puigdemont i, per tant, el llegat d´aquest últim estarà present en l´acció de govern». Sobre l´apel·lació del diàleg, considera que «el diàleg no s´ha de deixar de demanar, i encara més en aquest moment». En aquest sentit, afirma que sobre la taula hi ha un conflicte polític, i l´única sortida és solucionar-ho a través de la política.

L´objectiu de Quim Torra és continuar amb la confrontació»

«Quan assumeixes un càrrec públic, t´has de fer responsable de tota la ciutadania. No només d´una part». És la principal crítica del primer secretari del PSC a la Catalunya Central, Cristòfol Gimeno. «No hi ha voluntat d´acostar posicions i l´objectiu de Quim Torra, pel que he sentit, serà continuar amb la confrontació», considera. Per al representant del PSC a les comarques centrals, «després de veure com ha estat proclamat solemnement a Alemanya per Puigdemont fa la sensació que el càrrec ha passat d´una persona a una altra tal com es feia en el feudalisme». La principal preocupació de Cristòfol Gimeno és que el país continuï dividit.

Lamento que no hagi fet cap proposta concreta ni autocrítica»

Ana C. Querol, la manresana que anava a les llistes de Catalunya en Comú en les darreres eleccions, diu que «Catalunya necessita urgentment un president i un govern per posar fi al 155», però lamenta que Quim Torra «no hagi formulat cap proposta concreta ni hagi fet cap autocrítica». També li retreu que en el seu discurs només s´hagi adreçat a una part de la societat catalana, i que quan Torra ha parlat de «compatriotes» només es dirigís als independentistes. «Els que no creuen en la independència no són compatriotes? No el tindran com a president?», es pregunta. Sobre les qüestions socials del país també lamenta que no hagi concretat cap proposta.

Ha volgut acontentar la CUP només per aconse-guir el seu vot»

«Ha fet un discurs per acontentar la CUP, però per aconseguir el seu vot i prou», es lamenta Jaume Casals, alcalde de Navàs per la CUP. «Ha dit que apel·lava al diàleg sense límits i crec que això és ensopegar en la mateixa pedra», explica. «S´ha intentat negociar moltes vegades i la resposta sempre ha estat ´no´», afirma l´alcalde de Navàs. A Casals li ha fet la sensació que estava veient «un casament, amb tots els convidats molt mudats, en el qual encara no se sap si la núvia dirà que ´sí´». La crítica de Casals no és només pel discurs d´investidura, sinó en «molts moments del procés», i considera que «no s´ha de buscar l´aprovació de la CUP a darrera hora».

Pensava que faria un discurs per unir els catalans, però ha estat el contrari»

Per al president del PP al Bages, Jaume Mira, el discurs de Quim Torra ha estat «decebedor». «No han après res i continuen amb la mateixa fórmula. Pensava que faria un discurs encaminat a unir els catalans, però ha estat just el contrari», afirma, i en aquest sentit considera que «no és el president que necessita Catalunya». També creu que el nou executiu català, que s´haurà de constituir si Torra aconsegueix la presidència, «només durarà quatre o cinc mesos» i que aviat «hi haurà una nova convocatòria d´eleccions». Creu que l´apel·lació de Torra al diàleg és fals perquè «només volen parlar sobre la independència i la nova república catalana».