El responsable de l'atac amb un ganivet que va tenir lloc dissabte a París, en què va morir una persona i quatre en van resultar ferides, és Jamzat Azimov, un home nascut el 1997 a Txetxènia que era controlat per la policia.

L'atemptat ha estat ja reivindicat per l'Estat Islàmic. Segons les autoritats, l'assaltant va cridar «Al·là és el més gran» abans de matar una vianant de 29 anys amb un ganivet i ferir quatre persones més. Després de l'atac, Azimov va ser immediatament abatut per la policia.

Azimov portava barba i un xandall negre i va amenaçar la policia abans de morir: «O em mates, o et mato». Dos dels quatre ferits tenen pronòstic greu, però la seva vida no està en perill.

Azimov va obtenir la nacionalitat francesa el 2010. Va estudiar batxillerat a Estrasburg i recentment s'havia traslladat a la regió de París amb els seus pares, els quals estan, en aquests moments, retinguts per les autoritats franceses per ser interrogats. El sospitós constava en una fitxa S des del 2016, un arxiu de les forces de seguretat en què s'inclouen individus que poden suposar un perill per a la seguretat nacional.

L'atac es va produir als voltants del carrer de Saint-Augustin, una zona de restaurants. Diversos vídeos publicats a les xarxes socials mostren grups de persones fugint pel carrer.

«Poc abans de les 9 del matí vam veure grups de gent entrar corrent al restaurant i cridant que un home estava fora amb un ganivet ensangonat», va relatar un veí, Laurent, en declaracions recollides pel diari Le Parisien en la seva edició digital. El testimoni estava sopant amb la seva parella en un restaurant japonès: «La gent es tirava al terra, presa del pànic». Poc després, els clients van barrar la porta del restaurant per evitar que l'atacant entrés i a poc a poc es va recuperar la normalitat.

Investigació immediata

El fiscal general francès, Fraçois Molins, va afirmar que la unitat antiterrorisme de la Policia francesa iniciarà una investigació de manera immediata per analitzar els fets i determinar el modus operandi de l'agressor.

El grup terrorista Estat Islàmic ja ha reivindicat l'autoria de l'atac a través de la seva agència de notícies, Amaq, però no hi ha cap tipus de proves que demostrin la implicació directa dels gihadistes en els fets. Un portaveu del Govern francès, Benjamin Griveaux, va assenyalar que «de moment no hi ha autenticació que l'Estat islàmic es trobi realment darrere d'aquest nou atemptat».

El ministre de l'Interior, Gérard Collomb, va confirmar a Twitter l'incident i va felicitar les forces policials per la seva «sang freda i la seva reacció» per «neutralitzar» l'atacant. «Els meus primers pensaments estan amb les víctimes d'aquest acte atroç», va remarcar.

Per la seva part, el president francès, Emmanuel Macron, va felicitar els agents policials per «neutralitzar el terrorista». França «no cedirà ni un mil·límetre davant dels enemics de la llibertat», va assegurar el mandatari francès a través del seu compte personal de Twitter.