Almenys un palestí va morir i desenes van resultar ferits en els enfrontaments desfermats ahir als territoris palestins entre manifestants i forces israelianes, enmig dels funerals per les víctimes de la matança perpetrada el dilluns a la Franja de Gaza, que van coincidir amb la celebració del 70è aniversari de la Nakba.

Els palestins es van concentrar en punts de Jerusalem est, Cisjordània i Gaza per un cúmul de motius: la Nakba, dia en què es commemora l'inici de l'èxode palestí per la creació de l'estat d'Israel, la vaga general convocada per l'Autoritat Palestina en senyal de protesta per la violència del dilluns i els funerals. D'acord amb els càlculs de la premsa local, uns 1.300 palestins es van enfrontar a les Forces de Defensa d'Israel (IDF) en 18 localitats de Cisjordània llançant pedres i còctels Molotov i aixecant barricades amb pneumàtics cremats, mentre que a Gaza uns 400 palestins es van repartir en sis punts de la tanca fronterera.

Un cop més, l'epicentre de les protestes va ser Gaza. Allà, centenars de palestins van assistir als funerals per les 60 persones que van morir dilluns a mans de les forces israelianes, entre elles una nadó de vuit mesos, a les quals cal sumar més de 2.700 ferits. «Amb la nostra ànima i sang redimirem als màrtirs», va entonar el seguici fúnebre que es va celebrar a la localitat de Gaza de Jan Yunis.

Els pitjors incidents es van viure al campament per a refugiats palestins d'Al-Bureij, al centre de la Franja. Un home de 51 anys identificat com a Nasser Aourab va morir a causa dels trets israelians, segons va informar el ministeri de Sanitat de Gaza.

A Hebron, els manifestants es van reunir al voltant de la Tomba de Raquel. D'acord amb l'agència de notícies Maan, que no va precisar per què van començar els disturbis, els soldat israelianes primer van fer servir bales de goma i després foc real, així com gas lacrimogen i bombes sonores. Mentrestant, a Ramallah, la capital de Cisjordània, els manifestants van prendre la plaça central i van llançar pedres contra els policies fronterers que vigilaven la concentració. Un agent israelià va resultar ferit prop de l'assentament, segons indicava el diari hebreu Yedioth Ahronoth. A prop de Ramallah, a la ciutat germana d'Al-Bireh, les forces israelianes van disparar una bala de goma a un manifestant palestí directament a l'ull. A Betlem, 12 palestins van resultat ferits per les bales de goma i 33 més per inhalació de gasos.

D'altra banda, L'Autoritat Palestina va retirar ahir el seu ambaixador a Washington en resposta al trasllat de l'ambaixada nord-americana a Jerusalem. «Seguint les instruccions directes del president de l'Autoritat Palestina (Mahmud Abbas), el ministeri d'Afers Exteriors anuncia que l'ambaixador a Washington i cap de la missió de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, Husam Zomlot, ha estat retirat», va informar el ministeri d'Afers Exteriors palestí.

Mentrestant, el Consell de Drets Humans de l'ONU es reunirà aquest divendres en sessió extraordinària per abordar la situació dels drets humans en els ter-ritoris palestins, després de la mort de 60 palestins aquest dilluns a les protestes contra Israel.

«La sessió especial es convoca a petició de Palestina i els Emirats Àrabs Units en nom del Grup d'Estats Àrabs, recolzat per 26 estats», va informar l'ONU. És la primera sessió especial que celebra el Consell des que es va reunir per tractar la situació a Birmània pels rohingyes, el desembre del 2017.