SOS Racisme Catalunya va censurar ahir el discurs «perillós, irresponsable i inacceptable» que va realitzar en el passat l'investit president de la Generalitat, Quim Torra, alhora que va demanar no instrumentalitzar la lluita contra el racisme.

En un comunicat, el Consell de l'entitat va indicar que es tracta d'un discurs que és «encara més greu quan s'utilitza des d'àmbits institucionals i des d'una posició de poder», i ha de ser identificat i reprovat en qualsevol moment i espai en el qual es doni.

«Estarem alerta, com ho hem estat sempre, per denunciar i contrargumentar els posicionaments racistes» que, amb pràctiques discriminatòries i discurs de l'odi, puguin danyar la convivència i la cohesió social, va avisar SOS Racisme, que va afegir que actuaran independentment de l'espai on tingui lloc o dels partits, entitats o col·lectius que ho promoguin.

Mentrestant, el Partit Popular Europeu (PPE) va condemnar ahir els «comentaris racistes» de Torra i va assenyalar que a la UE «no hi ha lloc per al discurs de l'odi». A través d'un missatge al seu compte oficial de Twitter, el partit polític majoritari a Europa, d'ideologia de centredreta i en el qual s'inscriuen entre d'altres la CDU alemanya o el PP espanyol, va assenyalar que continuaran donant suport «al Govern espanyol per garantir la legalitat i el respecte a la Constitució a Catalunya». La segona família política europea, el Partit Socialista Europeu, taambé es va pronunciar en contra de l'historial de comentaris de Twitter de Torra. Els socialistes van dir estar «tristos» per l'elecció de Torra i van afirmar que «els seus comentaris racistes són absolutament repugnants i creen dubtes profundes sobre la seva idoneïtat per al càrrec». El president de partit dels liberals europeus (ALDE), Hans van Baalen, també va criticar el president Quim Torra assegurant que la seva retòrica és «separatista i racista».

Per la seva banda, el president del grup socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, va demanar que el ple «es pronunciï en contra de les declaracions xenòfobes i supremacistes» de Torra. Collboni va mantenir ahir un contacte informatiu per tractar d'una iniciativa que els socialistes portaran al ple en la qual proposen condemnar i reprovar «tota mena d'actituds i comentaris divisoris, excloents i de caràcter xenòfob, contraris a la dignitat i el respecte a les persones».