Els portaveus demòcrata i republicà en la Comissió d'Intel·ligència del Senat nord-americà van donar suport ahir als informes dels serveis secrets que consideren que Rússia va intentar influir en les eleccions presidencials del 2016 que van portar Donald Trump a la Casa Blanca, extrem que sempre han negat Moscou i el magnat novaiorquès.

«No hi ha dubte que Rússia va intentar en una inciativa sense precedents interferir en les nostres eleccions del 2016», va afirmar el president de la Comissió, el republicà Richard Burr, en un missatge conjunt amb el portaveu demòcrata de la Comissió, Mark Warner, després d'una compareixença a porta tancada. En la sessió d'ahir van participar l'exdirector d'Intel·ligència Nacional James Clapper, l'exdirector de la CIA John Brennan i l'exdirector de l'Agència de Seguretat Nacional Mike Rogers. L'exdirector de l'FBI James Comey, destituït per Trump, hi va ser convidat, però no hi va comparèixer.

«Després d'un minuciós examen, el nostre personal ha conclòs que les conclusions són precises o rigoroses», va apuntar Warner. «L'acció russa va ser àmplia, sofisticada i ordenada pel mateix president (Vladímir) Putin amb la intenció d'ajudar Donald Trump i perjudicar Hillary Clinton», va explicar Warner.

El suport de la Comissió d'Intel·ligència del Senat a les conclusions dels serveis secrets contrasta amb la posició dels republicans de la Cambra dels Representants, que fa tan sols unes setmanes van afirmar que Rússia no va intentar ajudar Trump.

Aval a Haspel per dirigir la CIA

D'altra banda, la Comissió d'Intel·ligència del Senat dels Estats Units va aprovar ahir la designació de Gina Haspel com a futura cap de la CIA, per la qual cosa ja només queda que el ple de la Cambra alta doni el vistiplau a la candidata proposada pel president Donald Trump.

Haspel va rebre en comissió deu vots a favor i cinc en contra, en una sessió a porta tancada en la qual diversos demòcrates es van inclinar finalment cap al «sí». Una vegada sigui confirmada en el ple, fet que sembla ja assegurat, es convertirà en la primera dona directora de la principal Agència d'Intel·ligència.

El president de la Comissió, Richard Burr, va remarcar en un comunicat que Haspel és «la persona més qualificada que podria haver triat el president per dirigir la CIA i la candidata més preparada en els 70 anys d'història de l'agència». En aquest sentit, va defensar que durant les seves tres dècades de carrera ha actuat de forma «moral, ètica i legal».