Quim Torra ja és, a tots els efectes, el 131è president de la Generalitat de Catalunya. La pressa de possessió, que només va durar 1 minut i 45 segons i es va celebrar ahir al saló Verge de Montserrat del Palau, va ser sòbria, discreta i sense convidats, tal com s'havia preparat. Torra va assumir el seu càrrec en presència del president del Parlament, Roger Torrent. Tots dos van acudir a l'acte amb el llaç groc a la solapa que reclama la llibertat per als independentistes presos.

Finalment, Torra va utilitzar la mateixa fórmula de prometatge que ja va fer servir el seu antecessor, Carles Puigdemont. «Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament», va dir Torra en to solemne, sense fer cap esment a la Constitució espanyola ni a l'Estatut ni al rei. De fet, el monarca no va ser present ni al prometatge ni a la sala. El Govern espanyol, que ja ha anunciat que estudiarà si l'acte va tenir defectes formals, havia demanat a la Generalitat que la cerimònia comptés amb una bandera espanyola juntament amb la senyera i un retrat de Felip VI. Però, finalment, cap d'aquests elements va ser visible al saló Verge de Montserrat.

La cerimònia va començar amb la intervenció del secretari de Govern, Víctor Cullell, que va llegir el decret de nomenament, i, tot seguit, Torra va pronunciar la fórmula de prometatge, davant una taula on hi havia únicament el medalló que simbolitza la presidència de la Generalitat des de Francesc Macià i que Quim Torra no es va posar. En acabar, es va apropar a Torrent per donar-li les gràcies i el president del Parlament li va desitjar «sort». «Sort per a tots», va respondre Quim Torra. Per acabar, el nou president es va apropar als vuit membres de la seva família que també van assistir a l'acte.

La presa de possessió de Torra no va tenir ni l'estètica ni l'estructura habituals en els seus antecessors. La situació política va fer que volgudament es preparés una posada en escena molt més sòbria, curta i discreta, en què només estaven autoritzats mitjans de comunicació públics.

A més, per primera vegada, l'acte de presa de possessió del president de la Generalitat va estar supervisat pel Govern espa-nyol, tenint en compte que el 155 no s'aixeca fins que prenguin possessió els consellers. Segons fonts de l'executiu estatal, a darrera hora es va decidir no enviar ningú per supervisar físicament l'acte per «desavinences amb l'organització» i el mateix Govern espa-nyol es va quiexar rebutjant la possibilitat d'enviar cap membre a la presa de possessió.

El Govern avaluarà l'acte

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va reconèixer ahir a Saragossa que desconeixia si en la presa de posició del president de la Generalitat, Quim Torra, es va complir la formalitat, si bé va destacar que s'avaluarà si té algun defecte formal per solucionar els errors. Català va recordar que l'assumpció de responsabilitats públiques dels membres del Govern i dels parlaments, tant estatals com autonòmics o locals, estan subjectes a uns requisits i va dir que l'acatament de la Constitució, de l'Estatut d'Autonomia i del dret «és obligació de tots els deures públics». Per això, va advertir que si la presa de possessió de Torra «té algun defecte formal», haurà d'avaluar-la per promoure «la compensació d'errors». De fet, va recordar el cas de la presa de possessió de Carles Puigdemont, que va derivar en un recurs i una sentència del Tribunal Superior de Catalunya que va fer «una interpretació àmplia d'aquests requisits formals».

Per la seva banda, el PSOE presentarà una iniciativa legislativa per regular la presa de possessió dels alts càrrecs de tal manera que sigui imprescindible «acatar la Constitució i respectar el cap de l'Estat», segons va explicar ahir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, en una entrevista a Espejo Público d'Antena 3.