La llista de consellers que ha de nomenar Quim Torra amb el vistiplau de JxCat i ERC ahir encara no estava tancada. Les intencions de Torra de «restituir» alguns dels presos de JxCat i nomenar-los consellers estan topant amb les dificultats legals que podrien complicar la situació.

Des de l'entorn del president segueixen insistint en la necessitat de «restituir» Josep Rull i Jordi Turull, però alhora encara estan afinant la fórmula legal adequada per fer-ho sense que l'Estat pugui impedir-ho o revocar-ho. Les reticències del Govern de Mariano Rajoy al fet que Rull, Turull o qualsevol altre dels presos independentistes siguin nomenats consellers fan sospitar els partits independentistes i l'entorn de Torra que l'Estat vetaria i intentaria bloquejar la seva presa de possessió, cosa que podria acabar provocant l'allargament del 155. És per això que, a hores d'ara, no sembla haver-hi una excessiva pressa des de la Generalitat per fer els nomenaments ni per tancar l'acord definitiu amb ERC, tot esperant trobar alternatives per als seus plans.

Des d'Esquerra asseguren que estan a l'espera. Consideren que és Torra qui ha de decidir quins consellers nomena per part de JxCat i no tenen intenció de vetar ningú. Però ERC ja va avisar en el seu moment que el president podria tenir problemes si pretenia «restituir» consellers sense que el 155 hagi acabat del tot, atès que l'Estat voldrà ratificar que tots els nomenaments queden al marge d'estratègies com aquesta.