L'advocada i diputada del Congrés Ester Capella (ERC) serà la consellera de Justícia del proper Govern en substitució de Carles Mundó, també d'ERC i advocat, que va deixar la política després de ser processat pel Tribunal Suprem.

En els últims mesos, com a diputada ha emparat diverses vegades els polítics sobiranistes que han anat compareixent al Tribunal Suprem i ha visitat sovint a la presó el president del partit, Oriol Junqueras, i fins i tot ha llegit cartes seves a la cambra baixa.

Per exemple, com a portaveu en la comissió del Congrés que investiga la crisi, ella va llegir davant el ministre Luis de Guindos una reflexió escrita per Junqueras en què cridava a recuperar el valor original de la política davant "la imprevisibilitat dels mercats".

Va protagonitzar una brega amb l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps en la Comissió d'investigació sobre el presumpte finançament il·legal del PP, per la denominació de la comunitat: ella afirmava que és País Valencià i Camps ho negava, que va arribar a irritar-se i a dir que l'estava insultant.

Des del 2015 ocupa un escó al Congrés per Barcelona, i va ser reelegida el 2016, on ha estat portaveu d'ERC a comissions com la de Justícia, Interior, Economia, Hisenda i Igualtat.

També ha estat vocal suplent de la Diputació Permanent, i ha estat ponent en propostes de modificacions legislatives com la de la Llei Orgànica del Tribunal del Jurat, del Codi Penal i del Codi Civil, entre altres.

Nascuda el 3 d'abril del 1963 a La Seu d'Urgell (Lleida), va viure la seva infància en el municipi lleidatà de La Pobla de Segur, i es va traslladar per cursar els seus estudis de Dret a la Universitat de Barcelona (UB).

Advocada en exercici des del 1988, està adscrita al Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) i al de Sant Feliu de Llobregat (Barcelona); va col·laborar amb la Càtedra de Dret Civil de Lleida el curs 1987-88 amb el catedràtic Carles Maluquer de Malnoms Bernet, i va presidir l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates del 2003 al 2007, a més de ser sòcia d'entitats com Dona i Drets.

Es va presentar com a independent a la llista d'ERC a les eleccions de l'Ajuntament de Barcelona el 2007, i fins al 2011 va ser portaveu del grup a l'Ajuntament de Barcelona.

Militant republicana des del 2008, a X la Legislatura va ser senadora designada pel Parlament, i actualment és membre de l'executiva del partit.