L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) va fer ahir una crida a la mobilització per «deixar de cedir davant el xantatge del 155», després que el Govern central hagi decidit bloquejar la formació del Govern en no publicar el decret de nomenament dels consellers.

En un comunicat, l'ANC creu que ha arribat el moment de «recuperar el mandat de l'1 d'octubre» i que cal que es faci una manifestació «clara i contundent» en defensa de «les institucions legítimes de Catalu-nya». Segons el seu parer, la no publicació del decret de nomenament dels consellers, amb la qual cosa es manté l'article 155, és l'últim intent per «torpedinar» la constitució d'un Govern central que duu a terme «el tripartit nacionalista de PP, PSOE i Cs».

«L'ANC constata que el Govern espanyol ha decidit mantenir un estat d'excepció a Catalunya per evitar reconèixer el conflicte polític, i pretén acabar per la via repressiva i judicial amb la voluntat majoritària del poble de Catalu-nya», assegura l'organització. Davant d'aquesta situació, crida «totes les entitats i organitzacions democràtiques» a respondre de manera unitària i «contundent», una resposta que creu que hauria de «fer inviable la intervenció continuada de l'Estat espanyol en les institucions catalanes».

De la seva banda, el sindicat independentista Intersindical-CSC ha anunciat també en un comunicat que iniciarà aquesta setmana una ronda de contactes amb agents polítics i socials per «analitzar» les possibles respostes al «nou atac a la democràcia» perpetrat, segons el seu parer, pel Govern espanyol. Aquest sindicat independentista, que ja ha convocat dues jornades d'aturada generals els últims mesos a Catalunya, apunta que les respostes a estudiar també haurien d'afectar els centres de treball de les administracions.

Pronunciament de juristes

Diverses entitats de juristes catalans van denunciar ahir que la decisió del govern de Mariano Rajoy de no publicar els nomenaments dels consellers. Els juristes catalans han assegurat que aquesta decisió contradiu l'article 152 de la Constitució, que determina que és el president de la Generalitat a qui correspon la Direcció del Consell de Govern. Entre les entitats signants del manifest hi ha la comissió de defensa de l'ICAB, la Coordinadora de l'Advocacia, el Col·lectiu Praga, Drets, ServidorsCAT, el Col·lectiu Maspons i Anglasell, Constituïm i el Fòrum d'Advocacia de la Generalitat.

Els experts concreten que «cap autoritat dins de la Generalitat, incloses les que la tenen intervinguda, pot oposar-se a la seva publicació oficial sense incórrer en responsabilitats disciplinàries o penals», ja que és el president de la Generalitat que nomena lliurement els membres del Govern. En el text, els juristes també recorden que no publicar els noms «infringeix l'article 7 de la llei del 2007 del DOGC», i conclouen que «el nomenament efectuat pel president s'ha de presumir com un acte vàlid». Els juristes asseguren que la «reiterada ingerència de l'Estat en el funcionament de les institucions catalanes» és «una vulneració flagrant dels drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya».