n El Govern central bloquejarà la formació de govern a Catalunya en no publicar el decret de nomenament dels consellers, amb el que manté l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, després del suport dels líders del PSOE, Pedro Sánchez, i Cs, Albert Rivera, a aquesta intenció del president del Govern, Mariano Rajoy. El cap de l'Executiu va parlar dissabte amb Sánchez i Rivera per traslladar-los la seva intenció d'estudiar la viabilitat del nou govern i mantenir mentrestant l'article 155, després que el president català, Quim Tor-ra, nomenés com a membres del seu executiu dos exconsellers en presó preventiva -Jordi Turull i Josep Rull- i dos més que han fugit de la Justícia -Toni Comín i Lluís Puig.

El Govern, que va qualificar la designació de «provocació», va anunciar que no publicarà el decret de nomenament al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), encara sota el seu control, el que implica que es mantindrà en vigor el 155, cosa que Torra va afirmar que considera «inimaginable».

El subsecretari del ministeri de Presidència i per a les Administracions Territorials, José María Jover, va enviar una carta al secretari del Govern, Víctor Cullell, en la qual li informa que no pot publicarà el decret de nomenament dels consellers proposats, perquè està estudiant la seva viabilitat, i recorda que, sense la seva autorització, no té validesa i efecte.

En canvi, afirma que «no planteja problemes la viabilitat de la publicació del primer dels decrets signats per Torra, el de creació, denominació i determinació de les competències de les conselleries del nou executiu català». «Li recordo -assenyala la carta al secretari de la Generalitat- que la publicació de l'esmentat acord requereix l'autorització per part del Govern de la nació, sense la qual l'acte o disposició mancaria de validesa i efectes».

En una entrevista a TV3, un dels dos exconsellers que són a Bèlgica i que ha estat nomenat per Torra per tornar a dirigir el departament de Cultura, Lluís Puig, va explicar que podria dimitir si veu que no pot exercir el càrrec de manera efectiva: «Crec que tots nosaltres seríem els primers a dimitir si, després d'una setmana, veiéssim que no podem complir».

Torra va defensar que la «restitució» dels exconsellers és «essencial» i va assegurar que considera «inimaginable» que l'Estat no aixequi el 155, ja que si no ho fa «infringirà el decret aprovat» i provocarà una «crisi institucional de dimensions considerables». Un argument que també van esgrimir els dos exconsellers en presó preventiva, on a través de Twitter, van advertir que, si el Govern no publica els seus nomenaments, incorrerà en «prevaricació».«Tenim els nostres drets polítics intactes, hem demanat la llibertat per exercir el càrrec amb plenitud. No publicar els nomenaments perquè no són del seu gust és un exercici de prevaricació; mantenir-los, un acte de dignitat perfectament legal», va escriure Turull.

També Rull va llançar un avís en aquest sentit: «Des de quan la presó preventiva per rebel·lió inexistent és una condemna ferma? Però què és aquesta vergonya? Volem exercir de consellers en llibertat. Tenim tot el dret a exercir de consellers en llibertat. No publicar el nostre nomenament és prevaricació».

L'advocat de Rull i Turull va assegurar que no confia que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena accepti la seva petició de posar-los en llibertat provisional per a prendre possessió dels seus càrrecs.