El líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi di Maio, va revelar ahir que Giuseppe Conte és l'escollit pel seu partit i per la Lliga per liderar el nou govern italià, i va confirmar així les especulacions de la premsa italiana sobre Conte, després de reunir-se al Palau del Quirinale amb el president, Sergio Mattarella.

«Giuseppe Conte serà un primer ministre polític d'un govern polític nomenat per dues forces polítiques i amb figures polítiques i sobretot amb el suport de dues forces polítiques pels vots», va afirmar Di Maio en sortir del Quirinale. «No als canvis de jaqueta. No a les persones que procedeixen del Grup Mixt i que entren en altres grups. Aquest no era l'esperit que volíem donar al Govern», va argumentar Di Maio, segons recull la premsa italiana.

Di Maio va ser rebut a primera hora de la tarda per Mattarella al Quirinale i poc després va visitar el palau presidencial el líder de la Lliga, Matteo Salvini, després que els dos partits hagin aconseguit tancar un contracte de govern en els últims dies i pactar durant el cap de setmana la composició de l'executiu, inclòs el nom del primer ministre, que no serà cap d'ells dos.

Di Maio va explicar en una breu compareixença davant la premsa que havia traslladat al president «el nom de la persona que millor pot tirar endavant el programa» pactat entre els dos partits i que esperen signar «aviat».

Conte és advocat i professor de Dret de la Universitat de Florència. De 54 anys, és especialista en l'arbitratge judicial en l'àmbit civil i mercantil i té estudis a Roma, Yale, Viena, la Sorbona i Cambridge. En la seva carrera acadèmica ha ensenyat dret civil i mercantil a la Universitat de Roma III, a la Universitat de Roma LUMSA, a la Universitat de Malta i a la Universitat de Sàsser. Entre els anys 2010 i 2011 va ser membre del Consell d'Administració de l'Agència Espacial Italiana i el 2012 va ser designat pel Banc d'Itàlia per a arbitri bancari financer. És membre de la Fundació Italiana de Notariat i de diverses associacions dedicades a l'estudi del dret privat i mercantil.