n Segons el parer del portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, el Govern «falta el respecte a la democràcia i al vot dels catalans mantenint el 155» malgrat la investidura de Quim Torra com a president de la Generalitat i el nomenament dels consellers. «El president Torra ja ha pres possessió i és l'únic que té la potestat per nomenar els membres del seu govern, Rajoy té l'obligació de publicar els nomenaments en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)», va assenyalar ahir Cleries, que considera que l'Executiu de Rajoy està allargant el 155 a Catalunya.

«Allargar el 155 després d'haver investit el president de la Generalitat és una falta de respecte a la democràcia i al vot dels catalans i catalanes», va criticar el senador exconvergent. Segons l'acord pres pel Senat, les mesures aprovades a l'empara del 155 decauran en el moment que prenguin possessió del seu càrrec tots els consellers del nou Govern de la Generalitat. Serà un pas automàtic, van informar fonts parlamentàries a Europa Press, per tant no hi haurà necessitat que el Govern ni el Senat prenguin cap acord. De moment, Torra va ser investit la setmana passada i el nomenament dels membres del seu Executiu encara no ha estat publicat al DOGC.

El DOGC, que segueix gestionat pel Govern central per l'aplicació del 155, va publicar ahir el decret amb la nova estructura del Govern de Quim Torra però no el decret en el qual es nomenen els seus consellers. El Govern central va informar en una carta que «procediria a analitzar la viabilitat» de publicar el decret que nomena els consellers, perquè entre els nomenats hi ha polítics a la presó (Jordi Turull i Josep Rull) i a Bèlgica, Toni Comín i Lluís Puig. Sense la publicació d'aquest decret el nomenament del nou Govern no tindria efectes i de moment els consellers no podrien prendre possessió dimecres, com havia previst Torra.

En la comissió creada ad hoc pel Senat per estudiar i aprovar l'aplicació del 155 a Catalunya existeixen tretze iniciatives pendents de tramitació, i entre aquestes hi ha la compareixença de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, a petició pròpia. La número dos del Govern va presentar la sol·licitud el 14 de març però encara no s'ha dut a terme, en espera que s'aixequi l'aplicació de l'article i acudeixi al Senat per fer ja balanç.

D'altra banda, el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, va apuntar ahir que s'estan estudiant «mesures judicials» després que el Govern espanyol no hagi autoritzat la publicació del DOGC dels nomenaments dels consellers per part del president Quim Torra. En una entrevista a RNE, Pujol no va voler precisar quin tipus de mesures es prendran en espera que ho concretin els serveis jurídics.