n El cap del Govern, Mariano Rajoy, va rebutjar ahir que Catalunya pugui tenir un Govern «inviable» i va confiar, per contra, que aviat n'hi hagi un que respecti la llei i estigui disposat a dialogar «seriosament».

Rajoy va defensar la necessitat d'un Govern legal en la seva intervenció a l'Assemblea del Cercle d'Empresaris de Galícia després que durant el cap de setmana el Govern anunciés que estudiarà la viabilitat d'alguns consellers que ha proposat Quim Torra perquè quatre són a la presó o fora d'Espanya. Mentrestant, el Govern no publicarà el nomenament dels consellers i, per tant, l'aplicació del 155 seguirà en vigor. De moment, només s'ha publicat l'estructura de Govern però no el nom dels consellers. El cap de l'Executiu no es va referir explícitament a aquesta decisió, i segons fonts del Govern, s'espera disposar dels informes dels serveis jurídics per determinar si és legal o no nomenar aquests consellers.

Però sí que va llançar l'advertència que Catalunya no pot tenir un Govern «inviable», sinó un de viable, que compleixi la llei i que sigui capaç de dialogar «seriosament». «Tots estem sotmesos a l'imperi de la llei», va recalcar el cap de l'Executiu, que a continuació va precisar que dialogar no consisteix a dir que es farà, sinó que requereix voluntat i compassar aquestes afirmacions als fets.

«Normalitat institucional»

«Catalunya ha de recuperar la normalitat institucional, econòmica i social», va reiterar abans d'assegurar que el seu Govern farà tot el que estigui a les seves mans perquè això sigui possible a la vegada que espera que els altres compleixin la seva obligació.

L'economia va ser l'eix central del seu discurs davant els empresaris gallecs, un acte en què va estar acompanyat, entre d'altres, pel president de la Xunta, Alberto Níñez Feijóo; la presidenta del Congrés, Ana Pastor; i l'alcalde de Vigo i president de la Federació Espa-nyola de Municipis i Províncies (FEMP), Abel Caballero. Davant tots ells, Rajoy va citar la situació a Catalunya com un dels riscos que té l'economia espanyola juntament amb altres de més globals com l'alça del preu del cru i les tensions comercials. Però amb tot es va mostrar optimista respecte a l'evolució de l'economia espa-nyola «si se segueixen aplicant les mateixes polítiques i es persevera en les reformes».

Aprovar els pressupostos

Un factor essencial perquè es mantingui el ritme de creixement econòmic i de creació de llocs de treball va dir que és l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat per a aquest any, que ahir van protagonitzar el primer debat al Congrés dels Diputats, amb el dubte sobre la taula de si obtindran els cinc vots favorables del PNB que necessiten per tirar endavant, condicionats al manteniment del 155 a Catalunya.

Rajoy va confiar en la responsabilitat dels partits perquè, amb el seu suport, permetin que prossegueixi la seva tramitació. «Les votacions de demà i demà passat (avui i demà pel lector) al Congrés demostraran, en cas de ser favorables, que Espanya no vol frenar la seva capacitat de recuperació i que aquesta recuperació arribi a més racons del país i a més famílies», va assegurar.

Rivera insisteix en el 155

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar ahir que el PP, el PSOE i la formació taronja negociïn junts les condicions per mantenir l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya i que el Govern deixi de «jugar» amb el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

En una entrevista a Antena 3, Rivera va qüestionar la posició de l'Executiu de Mariano Rajoy, que vol estudiar la composició del nou Govern català -en la qual el president Quim Torra ha inclòs dos polítics que estan en presó preventiva i dos que són fora del país- abans d'autoritzar la publicació oficial dels nomenaments. Per a Rivera, «fins que no hi hagi un acatament explícit de la Constitució, no podem aixecar el 155», va subratllar, i va apuntar que el Govern podria fer un requeriment a Torra per demanar-li que acati la Carta Magna.